Модернізований у Харкові «Град» прийнято на озброєння української армії

Модернізована реактивна система залпового вогню БМ-21У «Град» (ДКР «Верба/1») розробки Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова (ХКБМ), що входить до складу Укроборонпрому, прийнята на озброєння в ЗСУ.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення держконцерну «Укроборонпром».

Як йдеться у повідомленні, цифрові системи «Верби» дозволяють екіпажу управляти вогнем, цілитися і навіть перезаряджати знаряддя в автоматичному режимі.

Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40 реактивних снарядів калібру 122 мм, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. А перезарядка повного пакета займає всього п’ять хвилин.

Використання цифрових систем управління дозволило в рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи вдалося значно підвищити точність. Крім того, на «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв’язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні з високопрохідним шасі від КрАЗ це забезпечує високу бойову ефективність і мобільність «Верби» на полі бою.

«Верба» розроблена на базі бойової БМ-21 «Град», проте пускова установка отримала ряд удосконалень, зокрема, системи навігації, зв’язку, вирівнювання та стабілізації платформи.

«Ми втілили унікальні технічні рішення, які дозволили перевершити “Гради”. Так, час на підготовку залпу вдалося скоротити у 5 разів завдяки мінімізації втручання людини в роботу бойової машини. Якщо боєкомплект “Граду” перезаряджали вручну декілька військовослужбовців – вага одного снаряда в середньому становить понад 60 кг, – то “Верба” є повністю автоматизованою. Це значно підвищує ефективність виконання бойового завдання», – зазначив директор Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова Яків Мормило.

Як повідомляв Харків Times , Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова передало Міністерству оборони 12 бронетранспортерів БТР-4Е з обсягу державного оборонного замовлення 2019 року.