У Харкові до «жовтої зоні» готові всього чотири виші

Фото: kharkivoda.gov.ua

Згідно з постановою Кабміну, у разі переходу регіону до «жовтої зони» епідемічної небезпеки працювати в звичайному режимі зможуть тільки заклади, не менше 80% співробітників яких зробить щеплення від COVID-19.

На сьогодні цій вимозі відповідають тільки чотири харківських виші. Решті або треба форсувати прищепну кампанію, або доведеться повертатися до дистанційної форми роботи.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обладміністрації.

За даними в.о. голови Харківської облдержадміністрації Олександра Скакуна, якщо в області буде оголошено «жовтий рівень» епідемічної небезпеки, то більшість університетів Харкова будуть змушені перейти на дистанційну форму навчання.

На сьогодні поріг 80% вакцинації проти коронавірусу подолали чотири заклади вищої освіти області:

  • Національний університет повітряних сил – 100%,
  • Національна академія Національної гвардії – 88%,
  • Харківський національний медичний університет – 87,5%,
  • Харківський національний університет внутрішніх справ – 83%.

Наближаються до необхідного показника Національний фармацевтичний університет – 78% і Національний університет цивільного захисту – 72%.

Олександр Скакун доручив ректорам усіх університетів посилити роботу з вакцинації колективів. При цьому він запевнив, що обласна адміністрація організує весь процес щеплення на території самих навчальних закладів в той день і в той час, коли це буде зручно викладачам і студентам.

За словами заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка, на сьогодні область забезпечена вакцинами від COVID-19 у повній мірі. При цьому є можливість надати конкретну вакцину, якою захочуть щепитися викладачі того чи іншого університету.

«Кожен виш буде забезпечено необхідною кількістю бригад, які виїжджатимуть у ваш навчальний заклад і в зручний для вас час робитимуть вакцинальну кампанію тією вакциною, яка є. Потрібен Pfizer – буде Pfizer. Є інтерес до AstraZeneca – буде AstraZeneca. Хтось захоче CoronaVac – жодної проблеми з цим також немає», – підкреслив Михайло Черняк.

Він нагадав, що хоча жодна вакцина не дає 100% захисту від захворювання на коронавірус, однак центрами дослідження інфекційних хвороб доведено: будь-який штам вакциновані люди переносять в рази легше. Імовірність, що життя хворого буде врятовано, також в рази вище.

У той же час, за інформацією директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Максима Хаустова, станом на 14 вересня в Харківській області вакциновано 50% медичних працівників і 37% педагогів.

За словами Хаустова, зараз в області зроблено 713 598 щеплень. Першу дозу отримали 409 905 осіб, другу – 303 693 людини, що складає приблизно 13,8% від дорослого населення регіону.

Зокрема вакциновані 50% медичних працівників і 37% педагогів.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 14 вересня виявили 154 954 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 260 – за минулу добу.

Станом на 9 вересня у харківській інфекційній лікарні зайняті дві третини ковідних ліжок.

Кабмін ввів COVID-сертифікати і змінив карантинні правила.

Харківське підприємство «Лекхім» у 2022 році планує запустити виробництво вакцин в наповнених шприцах – в тому числі і вакцин проти COVID-19.