Кабмін ввів COVID-сертифікати і змінив карантинні правила

Фото: suspilne.media

Кабінет міністрів змінив правила карантину в Україні. Тепер українці при наявності COVID-сертифікатів зможуть обійти більшість обмежень у “жовтих” і “червоних” зонах.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Міністерства охорони здоров’я України.

Згідно з постановою уряду, оприлюдненої 13 вересня, в Україні почнуть діяти два типи COVID-сертифікатів: “жовтий” і “зелений”.

“Жовтий” сертифікат буде мати інформацію про перше щеплення, а “зелений” – про повний курс вакцинації. Сертифікати будуть мати кольорові позначки виключно в цифровому форматі, при цьому паперовий варіант документу не буде кольоровим.

Також Кабмін спростив вимоги до роботи навчальних закладів в разі введення “жовтої” зони. Вони будуть працювати при наявності не менше 80% працівників з “жовтими” або “зеленими” COVID-сертифікатами.

При цьому в “жовтій” зоні не будуть діяти обмеження, якщо всі учасники і не менше 80% організаторів заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів будуть мати “жовтий” або “зелений” COVID-сертифікат.

У той же час Кабмін дозволив власникам закладів самим вирішувати чи надавати послуги тільки вакцинованих.

У разі введення “червоної” зони навчальні заклади будуть працювати тільки, якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат.

При цьому діючі обмеження “червоного” рівня не будуть застосовуватися при наявності “зеленого” COVID-сертифікату. Зокрема, у відвідувачів (учасників), працівників і організаторів:

  • масових заходів, в тому числі релігійних,
  • працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів,
  • розважальних закладів,
  • ТРЦ,
  • закладів громадського харчування,
  • ринків,
  • спортзалів,
  • басейнів.

Крім того, при наявності “жовтого” або “зеленого” сертифікату про вакцинацію або одужання від COVID-19 при перетині кордону не потрібно буде проходити самоізоляцію. Нововведення стосується і людей, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Нововведення набудуть чинності через 7 днів з моменту публікації документа.

Як повідомляв Харків Times, 11 квітня в Харківській області встановлено «червону» зону карантину і введено обмеження, , відповідні цьому рівню епідемічної небезпеки.

6 травня постановою Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківську область перевели з “червоної” до “жовтої” зону карантину, минаючи “помаранчеву”.

9 червня по всій території України встановлено ​​”зелену” зону карантину, яка передбачає найменш суворі карантинні обмеження.

У Харківській області станом на 8:00 14 вересня виявили 154 954 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 260 – за минулу добу.