Викладачі харківського Університету будівництва і архітектури виходять на протест

Викладачі Харківського національного університету будівництва та архітектури 10 вересня проведуть акцію протесту проти планів приєднання виша до Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Початок акції – о 12:40 біля входу в будівлю вузу на вул. Сумській, 40.

Про це Харків Times дізнався із заяви організаторів акції.

У заяві наголошується, що виш “лихоманить” ще з весни. У лютому вийшло розпорядження керівництва про “простій” через фінансову кризу, хоча дистанційні заняття в умовах локдауна проводилися в повному обсязі. Причинами кризи були названі збільшені комунальні платежі, перш за все за гуртожитки, а також заборгованість перед вишем студентів-контрактників.

“Однак простий арифметичний підрахунок показав, що валовий дефіцит, який висвітило керівництво, не збігається з чисельністю “студентів-боржників”, а проблема з фінансуванням гуртожитків є у всіх наших ВНЗ, але тільки ми готові оголосити себе банкрутами”, – йдеться у документі.

Кафедра засад архітектури ініціювала зустріч керівництва з тим, щоб вони пояснили істинні причини та подальші наміри керівництва, а також проведення аудиту, де велика частина питань залишилася без відповіді. А виходом із становища, що склалося, був названий шлях до об’єднання з іншими навчальними закладами Харкова. При цьому неодноразово було заявлено, що ні про яке злиття з Університетом міського господарства і мови бути не може.

У травні, з ініціативи ради Архітектурного факультету, двічі було проведено збори Вченої ради Університету, де було підтверджено намір ініціювати входження Університету до структури Національного технічного університету “ХПІ”.

“Головною ідеєю було збереження цілісності освіти архітекторів і будівельників, коли студенти двох різних факультетів мають безпосередню можливість професійного спілкування, і отримання необхідних знань на кафедрах спорідненого факультету. Таку ініціативу, про створення Інституту архітектури і будівництва, підтримало і керівництво ХПІ та Вчена рада цього шановного ВНЗ”, – сказано в документі. Рішення про приєднання мало приймати профільне міністерство.

Однак на початку поточного навчального року, за участю представника міністерства, але без участі ректорів ХНУБА і НТУ “ХПІ”, відбулися збори Ради ректорів Харкова, де було поставлено на голосування пропозицію про об’єднання ХНУБА і ХНУМГ.

“Не виключаємо, що як часто буває в нашій країні, тут діє рейдерська схема, частково легальна, але далека від демократичних засад і професійної етики. Причини та мотиви цих намірів на поверхні. Це безумовно усунення конкурента на ринку освітніх послуг, укрупнення власної структури та збільшення чисельності студентів. А головне – об’єкти нерухомості, які розташовані в “ласих” частинах нашого міста… Нам шкода будинок, в якому ми жили, але гірше усвідомлювати втрату цілісності архітектурно-будівельної освіти”, – зазначають автори звернення.