Харківська міська рада віддала під забудову землю в П’ятихатках, яка їй не належала

Фото: google.com/maps

У 2008 році харківська міська рада виділила під забудову ділянки на вулиці Лісовій у Київському районі Харкова — власне, у лісі, на в’їзді до П’ятихаток. Незважаючи на те, що ці землі перебували під охороною одразу кількох законів. Тепер прокуратура намагається повернути ліс державі через суд. Ціна питання — майже 13 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Київська окружна прокуратура Харкова подала позови до суду з приводу незаконної передачі землі у власність та оренду. Відповідачами виступають громадяни, яким передані у власність земельні ділянки, а також Харківська міська рада, яка прийняла відповідні рішення.

Встановлено, що рішенням 23 сесії Харківської міської ради 5 скликання «Про передачу у власність та надання в оренду громадянам земельних ділянок» №167/08 від 20.06.2008 та №253/07 від 21.11.2007 громадянам надано у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд земельні ділянки лісового фонду по вул. Лісовій у Харкові.

Зазначені земельні ділянки знаходяться в межах земель ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція». На них поширюється особливий порядок використання та надання їх у користування.

Крім того, на момент виникнення спірних відносин діяло розпорядження Кабміну «Про деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками» №610-р від 10.04.2008, яким встановлено заборону на вилучення лісових земельних ділянок, їх передачу у власність та оренду зі зміною цільового призначення.

Таким чином, земельні ділянки, передані в приватну власність, належать до земель державної власності лісового фонду. Згоди на їх вилучення держава не давала, а розпорядження такими землями не належить до повноважень органу місцевого самоврядування, тобто Харківської міської ради.

Зазначені обставини послужили підставою для направлення окружною прокуратурою до Київського районного суду Харкова позовів про визнання незаконними та скасування рішень органу місцевого самоврядування, визнання недійсними державних актів на право власності на землю та повернення земельних ділянок загальною вартістю майже 13 млн грн.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає повернути територіальній громаді Харкова землю площею 4,5 га і вартістю більше 180 млн грн в Журавлівському гідропарку.

А також — ділянку в Лісопарку, вартість якої становить понад 450 млн грн. Земля не використовується за призначенням, до того ж з 2018 року місто не отримує за неї орендну плату.

Суд повернув Харкову виділену за «кооперативною схемою» ділянку біля метро «Ботанічний сад».