У Харкові прозвучить «Червона скрипка» Страдіварі – репетицію проведуть open air

Фото: pinterest

У Харкові всі бажаючі зможуть почути “голос” трьохсотрічної “Червоної скрипки” Антоніо Страдіварі. Американська скрипалька, власниця інструменту Елізабет Піткерн сьогодні, 7 жовтня разом МАСО “Слобожанський” проведе репетицію під відкритим небом.

Про це Харків Times повідомили організатори.

Почути інструмент, відомий серед знавців як акустичне диво, можна на майданчику над входом на станцію метро “Держпром”. МАСО “Слобожанський” під керівництвом диригента Данила Австріха (Німеччина) проведе відкриту репетицію, де зіграють фрагменти творів, які звучатимуть на концерті. Початок репетиції о 17:30.

Концерт під назвою “Містична скрипка Страдіварі” відбудеться в п’ятницю, 10 вересня, у Палаці студентів НПУ о 20:00. Музиканти виконають твори Дмитра Шостаковича, Сергія Прокоф’єва, Арама Хачатуряна. Також в програмі концерту – музика з фільму “Червона скрипка” Джона Корільяно і “Концерт для скрипки з оркестром мі-мінор”, написаний Феліксом Мендельсоном.

“Червону скрипку”, яку ще називають “Червоний Мендельсон”, виготовив майстер Антоніо Страдіварі в 1720 році. Дерево, з якого вона виготовлена ​​- клен з Боснії, здатний забезпечити потужне звучання.

Інструментом володів видатний скрипаль Йозеф Йоахім, але згодом слід скрипки загубився – майже 200 років ніхто не знав, де вона. Її “пригоди” в ці загадкові роки стали основою для оскароносного фільму “Червона скрипка” з Семюелем Л. Джексоном в головній ролі. Лише в 1930-х роках скрипка з’явилася в Берліні у власності нащадків видатного композитора Фелікса Мендельсона. У 1990 році її анонімно придбав на аукціоні американець, щоб подарувати 16-річній онучці. Дівчина тримала скрипку в секреті, поки сама не стала відомою скрипалькою, яку запрошують з концертами в “Карнегі-Хол” і “Лінкольн-центр”.

За словами Піткерн, скрипка застрахована на € 1 млн. Інструмент зберігається в спеціальному футлярі зі сплаву металів. За 300 років з дня створення скрипка практично не змінилася.

Як повідомляв Харків Times, 10 травня 2019 року в Харкові вперше в Україні прозвучала трьохсотрічна «Червона скрипка Антоніо Страдіварі.