Добкін хоче розділити комунальне господарство і за три роки “відбити” витрати – експерт

Фото: Наш Дом - Харьков. Команда Михаила Добкина / Facebook

Ідея Михайла Добкіна припинити роботу міських тепломереж та віддати їх на відкуп приватним підприємцям буде дуже цікава бізнесу, але шкідлива для Харкова та його жителів.

Про це написав у Facebook співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, коментуючи ініціативу Добкіна.

“Політик хоче перетворити комунальне господарство в бізнес – по суті, розвалити тепломережі та віддати на відкуп бізнесменам, нехай збудують модульні котельні. За розрахунками Добкіна, за три роки бізнес “відіб’є” витрати на будівництво дахових котелень. Інтерес бізнесу очевидний. А інтерес споживача? на якому будуть заробляти бізнесмени, яким пропонується “роздати” систему міського центрального опалення? Централізоване опалення, за прикладом Варшави і багатьох міст ФРН, може бути досить ефективним. В Харкові активно використовуються газові ТЕЦ, а це спосіб виробництва тепла з найвищим ККД. Виробляється електроенергія, а тепло, яке виділяється при цьому, йде на опалення. При високій щільності населення це вигідніше, ніж котельні “, – зазначив Марунич.

Він також підкреслив, що харківські комунальні котельні зараз активно модернізуються, там впроваджуються когенераційні установки, що виробляють одночасно тепло і електроенергію.

“Жодна дахова котельня, за які так ратує Добкін, не дасть такої ефективності. Хоча, власне, до чого тут ефективність? Це історія про те, щоб розділити комунальне господарство і заробляти”, – вважає експерт.

Як повідомляв Харків Times, Харківські тепломережі вироблятимуть електрику.

До кінця 2021 року 117 багатоповерхових житлових будинків обладнають приладами обліку тепла. А всього в місті замінять близько 100 км мереж.

У Харкові триває комплексна реконструкції котельні заводу «Хартрон» по вул. Академіка Проскури, 1. В рамках міжнародного контракту турецька компанія «ILTEKNO» вже побудувала на котельні когенераційну станцію електричною потужністю 1 МВт, яка повністю забезпечить її власною електроенергією і дозволить виробляти теплову енергію.

У Харкові проводять масштабну реконструкцію котельні “Павлово поле” (вул. Шекспіра, 17).