Працівники Харківського авіазаводу вийшли на протест (фото)

Фото: Харків Times

Сьогодні, 6 вересня, профспілка Харківського авіазаводу вивіла співробітників заводу на вулицю з вимогою виплати боргів із зарплати та зміни керівництва заводу. Оголошено одноденний попереджувальний страйк.

Одночасно із протестувальниками під стіни Харківської обладміністрації прийшли кілька незгодних з ними — з альтернативними вимогами. Виник конфлікт.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця події.

Працівники підприємства спочатку зібралися на території заводу, де зустрілися з начальником управління промислового розвитку та представником концерну «Укроборонпром», до якого входить завод.

Після зустрічі кілька десятків людей вийшли на вулицю Сумську та попрямували до Харківської обласної державної адміністрації.

Головні вимоги страйкарів — виплата боргу із зарплати та недовіра призначеному у квітні директору заводу Олександру Кривоконю.

На думку учасників акції, директор не справляється з покладеним на нього завданням: антикризовий план не передбачає розвитку виробництва, а, навпаки, спрямований на те, щоб це виробництво остаточно згорнути.

При цьому борги із зарплати знову ростуть: співробітників виводять на роботу один-два рази на тиждень і виплачують зарплату, яка не перевищує 3 000 грн на місяць.

Начальник управління авіабудування «Укроборонпрому» Геннадій Януль, який зустрічався зі страйкарями, підстав звільняти нинішнього директора з посади не бачить і говорить, що в концерні оцінюють його роботу позитивно.

Тим часом на площу перед обладміністрацією, крім протестуючих, вийшли кілька людей з альтернативною точкою зору. На їх плакаті було написано: «Кривоконю вірим, пустобрехам — ні!» Вони назвали страйкуючих сепаратистами, які хочуть підірвати державний устрій взагалі і літакобудування зокрема. При цьому зізналися, що самі на авіазаводі не працюють.

Виникла бійка. Протестуючі відібрали та порвали плакат. У конфлікт втрутилася поліція діалогу.

Інших інцидентів на акції не спалахнуло.

Близько опівдня з будівлі обладміністрації вийшли представники протестуючих, які зустрічалися там з в.о. голови обладміністрації Олександром Скакуном. Голова профкому заводу Михайло Погорєлов повідомив, що Олександр Скакун повністю підтримав протестуючих і пообіцяв сьогодні ж зустрітися з чинним директором ХАЗу.

Після цього протестувальники стали розходитися.

Як повідомляв Харків Times, протягом 2012-2019 років ХДАВП взагалі не отримував державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Наприкінці березня минулого року в «Укроборонпромі» заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ в тому числі передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, зокрема – податкових боргів ХДАВП.

У січні 2021 року в «Укравіапрому» заявили, що Харківський авіазавод чекає замовлення на 8 літаків Ан-74 для військових.

Вранці 15 квітня на знак протесту проти невиплати зарплати співробітники ХДАВП перекрили пішохідний перехід біля підприємства по вулиці Дерев’янка, згодом – Сумську на пішохідному переході біля Велоцентру.

19 квітня на посаду директора ХДАВП замість Сергія Задорожного призначили Олександра Кривоконя, який раніше вже керував харківським авіапідприємством. Під час представлення трудовому колективу своїм першочерговим завданням на посаді Кривоконь назвав виплату зарплати.

Тоді ж заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» з виробництва Ігор Фоменко заявив журналістам, що концерн практично має план виведення підприємства з кризи. Для його реалізації потрібно зовсім трошки державної волі і везіння.

На початку травня 2021 г. «Укроборонпром» повідомив про виплату ХДАВП своїм співробітникам заборгованості за квітень-травень 2020 року в сумі 9 млн грн, включаючи податки.

3 вересня 2021 року профспілка Харківського авіазаводу оголосила 6 вересня, в понеділок, одноденний попереджувальний страйк.