В котельні заводу “Хартрон” обладнали когенераційну станцію потужністю 1 МВт

У Харкові триває комплексна реконструкції котельні заводу «Хартрон» по вул. Академіка Проскури, 1.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

“В рамках міжнародного контракту турецька компанія «ILTEKNO» вже побудувала на котельні когенераційну станцію електричною потужністю 1 МВт, яка повністю забезпечить її власною електроенергією і дозволить виробляти теплову енергію. Такий комбінований цикл підвищить ККД, оперативність управління, забезпечить ефективність і надійність котельні. У результаті жителі мікрорайонів Жуковського і «Комунар» отримають безперебійну та якісну послугу по теплу і гарячого водопостачання, а це понад 100 житлових будинків, сім шкіл, чотири дитячих садки і поліклініка”, – йдеться в повідомленні.

Проект реконструкції також передбачає капітальний ремонт двох котлів, заміну полусекцій конвективної частини та екранних труб поверхонь нагріву 1-го і 4-го котлів, а також повну заміну поверхонь нагріву 2-го котла.

Також планується замінити всі трубопроводи, які через тривалу експлуатацію зносилися, що стало причиною частих поривів. Співробітники КП “Харківські тепломережі” почали перекладку мереж від котельні і двох центральних теплових пунктів на вул. Поздовжній, 7-а та вул. Старошишківській, 6-а. Всього буде укладено понад 9 км сучасних попередньо ізольованих труб, термін служби яких – 50 років. За кредитні кошти Світового банку закуплено 6,4 км труб, ще 2,7 км теплових мереж буде перекладено за кошти бюджету міської територіальної громади.

На підприємстві повідомили, що на сьогоднішній день повністю завершені роботи по заміні мереж гарячого водопостачання на 60-ти дільницях, де вже замінено понад 7,7 км труб. Ці ділянки пройшли випробування і готові до подальшої роботи.

Всього станом на кінець серпня Київською філією КП «ХТМ» реконструйовано та відремонтовано 1,55 км магістральних мереж і 9,3 км внутрішньоквартальних. Всього ж КП «ХТМ» реконструював 15,6 км магістральних мереж і 29,3 км внутрішньоквартальних.

Реконструкція котельні «Хартрон» проходить в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій.

Як повідомляв Харків Times, Харківські тепломережі вироблятимуть електрику.

До кінця 2021 року 117 багатоповерхових житлових будинків обладнають приладами обліку тепла. А всього в місті замінять близько 100 км мереж.

Котельню заводу «Хартрон», на якій зараз проводиться комплексна реконструкція, планують запустити до кінця серпня.