У Харківській області фермери спробували задарма приватизувати будівлі колишнього колгоспу

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Прокуратура оскаржить незаконне придбання у власність нерухомого майна одним з сільгосппідприємств в Куп’янському районі області. Загальна площа незаконно приватизованих приміщень становить майже 3,5 тис. кв. м.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Куп’янська окружна прокуратура подала до Харківського апеляційного суду скаргу на рішення суду про незаконне придбання у власність нежитлових приміщень одного з сільгосппідприємств району.

Справа в тому, що у квітні цього року Куп’янський районний суд Харківської області задовольнив позов одного з сільгосппідприємств району та визнав за ним право власності на нежитлові будівлі колишнього колгоспу загальною площею майже 3,5 тис. кв. м.

Однак, за даними прокуратури, це рішення суду не відповідає вимогам чинного законодавства. Зокрема, в матеріалах справи відсутні свідоцтва про право власності на майнові паї або їх належним чином завірені копії.

У свою чергу, факт укладення договорів купівлі-продажу майнових паїв не є підтвердженням виникнення права власності на нерухоме майно, а свідчить лише про перехід права на майновий пай.

Тобто сільськогосподарське підприємство безоплатно отримало нерухоме майно всупереч інтересам територіальної громади та держави.

З огляду на викладене, прокуратура вважає за можливе й правильне це рішення суду оскаржити і потім вимагати від фермерського господарства або відсутні документи, або плату на користь територіальної громади.

Як повідомляв Харків Times, в Дергачах прокуратура вимагає повернути землю народу.