Профспілка Харківського авіазаводу оголосила попереджувальний страйк

Профспілка Харківського авіазаводу оголосила 6 вересня, у понеділок, одноденний попереджувальний страйк.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України.

У рішенні профкому заводу про оголошення страйку зазначається, що воно прийняте “у зв’язку з численними порушеннями адміністрацією та органами управління ХДАВП трудового законодавства та норм діючого на ХДАВП Колективного договору, відсутністю рішень щодо погашения зарплатних боргів, заліку пенсійного стажу працівників, масовим звільненням персоналу та відсутністю конструктивних програм відродження виробництва літаків”.

Також профспілка направила повідомлення про проведення 6 вересня з 08:00 до 12:00 ходи працівників ХДАВП від заводу до Харківської облдержадміністрації з проведенням пікета біля ХОДА. Працівники підприємства мають намір виразити недовіру генеральному директору ХДАВП Олександру Кривоконю та вимагатимуть розірвання контракту з ним.

В той же час, на сайті концерну “Укроборонпром”, до складу якого входить авіазавод, було опубліковано інформацію про досягнення Кривоконя на посаді керівника. “Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) з травня цього року регулярно виплачує поточну заробітну плату своїм працівникам. Крім того, погашено заборгованість з виплати зарплати за два місяці 2020 року – квітень і травень. Це є результатом управлінських рішень нового керівника авіапідприємства Олександра Кривоконя, призначеного на посаду 19 квітня”, – йдеться у ньому.

ХДАВП наприкінці червня уклав контракт щодо обслуговування літаків Міністерства оборони Єгипта. Відвантажена партія продукції із запасних частин, блоків та деталей до Ан-74, виготовленого свого часу на харківському авіазаводі. Очікується, що найближчим часом цей літак прилетить на ХДАВП для технічного обслуговування. Крім того, завод до початку грудня виготовить хвостову частину і фюзеляж одного гелікоптеру для компанії «Мотор Січ». Все інше наразі – в планах.

За даними концерну, станом на сьогодні заборгованість підприємства становить близько 3,7 млрд грн, у частині зарплати – понад 263 млн грн. У квітні, представляючи Кривоконя на посаді директора, заступник генерального директора ДК “Укроборонпром” з виробництва Ігор Фоменко заявив, що борг по зарплаті на підприємстві складає 253 млн гривень. Тобто, за час керівництва підприємством Кривоконя борг збільшився на 10 млн. гривень.

Як повідомляв Харків Times, протягом 2012-2019 років ХДАВП взагалі не отримував державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Наприкінці березня минулого року в «Укроборонпромі» заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ в тому числі передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, зокрема – податкових боргів ХДАВП.

У січні 2021 року в «Укравіапрому» заявили, що Харківський авіазавод чекає замовлення на 8 літаків Ан-74 для військових.

Вранці 15 квітня на знак протесту проти невиплати зарплати співробітники ХДАВП перекрили пішохідний перехід біля підприємства по вулиці Дерев’янка, згодом – Сумську на пішохідному переході біля Велоцентру.

19 квітня на посаду директора ХДАВП замість Сергія Задорожного призначили Олександра Кривоконя, який раніше вже керував харківським авіапідприємством. Під час представлення трудовому колективу своїм першочерговим завданням на посаді Кривоконь назвав виплату зарплати.

Тоді ж заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» з виробництва Ігор Фоменко заявив журналістам, що концерн практично має план виведення підприємства з кризи. Для його реалізації потрібно зовсім трошки державної волі і везіння.

На початку травня 2021 г. «Укроборонпром» повідомив про виплату ХДАВП своїм співробітникам заборгованості за квітень-травень 2020 року в сумі 9 млн грн, включаючи податки.