Комбінат хлібопродуктів в Харківській області безкоштовно відвантажив в ОАЕ борошно на 60 млн грн — Держаудитслужба

Фото: Держаудітслужба

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів» за період з червня 2017 по грудень 2020 року та виявили збитки майже на 60 млн гривень.

Виявилося, що весь цей час держпідприємство наполегливо відвантажувало борошно якійсь фірмі в Об’єднаних Арабських Еміратах, яка не тільки жодного разу не оплатила продукцію, а й взагалі не зареєстрована в своїй країні.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Новопокровський комбінат хлібопродуктів (сел. Новопокровка Харківської області) — державне унітарне підприємство, мета діяльності якого — отримання прибутку від виробництва, реалізації та зберігання борошномельної продукції.

Однак, провівши ревізію результатів роботи держпідприємства за період з червня 2017 по грудень 2020 року, аудитори виявили, що комбінат з якихось причин безкоштовно відвантажив іноземному замовнику пшеничне борошно вищого гатунку та  недоотримав доходи на суму понад 56 млн грн.

При цьому за умовами укладеного з цим замовником (фірмою з ОАЕ) договору будь-яке відвантаження товару має відбуватися тільки після 100% передоплати.

Цікаво, що комбінат продовжував поставляти продукцію даному контрагенту, накопичуючи при цьому дебіторську заборгованість в той час, як покупець жодного разу не виконав умов договору та не сплатив надану продукцію.

Як свідчить листування з Посольством України в ОАЕ, Міністерством юстиції України та Головним підрозділом детективів Національного антикорупційного бюро України, ліцензія компанії-замовника була відкликана, а відомості в компетентних органах ОАЕ про зазначену компанії відсутні. У зв’язку з чим документи у цій справі були повернуті без проведення належних заходів щодо погашення заборгованості.

Серед інших недоотриманих комбінатом доходів — списання з обліку без проведення претензійно-позовної роботи дебіторської заборгованості, по якій пропущено термін позовної давності на суму 871 тис. гривень.

Також мають місце хоча й менш кричущі, але вагомі порушення, а саме незаконні витрати на суму понад 1,4 млн грн «в розрізі зайвої оплати праці з ЄСВ  на суму 932 тис. грн,  здійснення витрат на благодійну допомогу, рекламу тощо без затвердження фінансового плану на суму  433 тис. грн та інші порушення фінансової дисципліни загалом на суму 218 тис. гривень».

Північно-східний офіс Держаудитслужби направив вимогу керівникові ДП «Новопокровський КХП» про негайне вжиття заходів для повного усунення виявлених ревізією порушень і збитків.

Крім того, за порушення у веденні бухгалтерського обліку до адміністративної відповідальності притягнуто двох посадовців комбінату, а всю інформацію про виявлені порушення і збитки ревізори передали до правоохоронних органів.

Як повідомляв Харків Times, у Харківському облавтодорі виявлено фінансові порушення на суму 2,5 мільйона гривень. Багато грошей пішло на незаплановані витрати та в благодійний фонд.