Успішність харківських паралімпійців пов’язана з дружелюбністю Харкова до жителів з особливими потребами – політичний експерт Олександр Кочетков

На Паралімпіаді Україна виступає суперуспішні: з 67 медалями займає 5 місце в загальному заліку. Нагадаю, що на звичайній Олімпіаді Україна з 19 медалями зайняла лише 44 місце.

Різниця очевидна. Окремо відзначу, що паралімпійці з Харкова завоювали вже 12 медалей – вагомий внесок в загальну скарбничку.

Чому наші паралімпійці виступають настільки краще звичайних спортсменів? І чому настільки сильні саме паралімпійці-харків’яни?

Зі спортом великих досягнень все очевидно: він потребує великих фінансових вливань, перспективних фармакологічних і медичних розробок, сучасних тренувальних комплексів, обладнання та ін. Інакше переможних результатів не буде. Але з усім цим в Україні складності.

У той же час для підготовки паралімпійців на першому місці йдуть морально-вольові якості спортсмена, і в цьому українці – одні з найсильніших у світі.

А успішність паралімпійців саме з Харкова, вважаю, пов’язана з тим, що це місто дуже доброзичливе до людей з особливими потребами.

Пандуси до під’їздів там зроблені не для проформи, а щоб людина на візку могла легко по ним піднятися або спуститися. Якщо водій бачить на зупинці людини на візку, то він обов’язково під’їде ближче до бордюру, опустить майданчик і допоможе такому пасажирові заїхати в салон. Адже у нього є чітка інструкція, за виконанням якої стежать. І ще безліч подібних прикладів.

Тому що колишній успішний керівник Харкова Геннадій Кернес волею трагічної долі сам опинився на інвалідному візку. І тому ставився до проблем людей з особливими потребами не формально, а по-справжньому відповідально. А нинішня мерія продовжує цю лінію.

На Паралімпіаді наші герої демонструють, що немає нічого неможливого для людей, які бачать мету та готові до неї рухатися. Ось тільки «хворіти» за них треба не тільки на великих змаганнях, але і постійно, в повсякденному житті. Як це навчилися робити в тому ж Харкові.

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2860938024166452&id=100007508473639