У Харкові відкрили меморіальну дошку Георгію Кірпі

Меморіальну дошку екс-міністрові транспорту і зв’язку, Герою України, Почесному громадянину міста Харкова Георгію Кірпі відкрили сьогодні, 31 серпня, на будівлі Українського державного університету залізничного транспорту.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Захід пройшов в день посвячення в студенти першокурсників університету. У ньому взяв участь секретар Харківської міської ради Ігор Терехов.

Терехов побажав майбутнім студентам успіхів у навчанні та наслідувати приклад їх легендарного попередника, випускника вузу Георгія Кірпи – єдиного народного міністра України.

“Він прийняв залізницю в 2000-му році в жахливому стані. За роки його керівництва вона стала кращою і як локомотив повела за собою інші галузі промисловості. Його так і називали “людина-локомотив”. У нього було багато енергії, він зібрав команду професіоналів, яка і після його смерті працювала потужно і стабільно. Мені хочеться, щоб ви також прагнули зробити якомога більше для розвитку України. Ви поступили в прекрасний вуз, який, я впевнений, буде носити статус національного та ім’я Георгія Миколайовича”, – зазначив Терехов.

Також на церемонії відкриття зачитали звернення дружини екс-міністра Жанни Кірпи. За її словами, Георгій Миколайович любив свій інститут і, перебуваючи на посаді міністра, неодноразово відвідував його і допомагав у розвитку. Жанна Кірпа подякувала всім організаторам заходу і зазначила, що з сьогоднішнього дня образ Георгія Кірпи буде серед його послідовників.

“Більше 50 років тому ми з Георгієм Миколайовичем стали студентами цього навчального закладу. Так само на цій площі ми були присвячені в студенти, так само хвилювалися і були сповнені рішучості для досягнення своєї мети. З великою вдячністю згадую наших педагогів. Вони дали нам більше, ніж знання – почуття власної гідності та віру в свої сили. Ми не тільки вчилися, але жили в великому і прекрасному Харкові, який сформував наш світогляд. Це були найкращі роки життя, спогади про яких і зараз надихають і дають сили “, – написала в зверненні Жанна Кірпа.

Довідка. Георгій Миколайович Кірпа (1946 – 2004) закінчив Харківський інститут інженерів залізничного транспорту (нині – УкрГУЖТ) в 1970 році з відзнакою. Академік Транспортної академії України, автор 14 наукових праць в галузі залізничного транспорту. Герой України.

У 2000-2001 рр. – перший заступник міністра-генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України. У 2001-2002 рр. – генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України. У 2002-2004 рр. – міністр транспорту України, генеральний директор підприємства “Українська залізниця”. З липня по грудень 2004 р – міністр транспорту та зв’язку України.

Кар’єра Кирпи багато в чому пов’язана з Харковом. Тут він здобув освіту в Інституті інженерів залізничного транспорту (який згодом став університетом), а на посаді міністра доклав зусиль до створення важливих об’єктів міста: палацу спорту “Локомотив”, станцій метро “Ботанічний сад” і “23 Серпня”, реконструкції вокзалів та Привокзальної площі. У роки його роботи пройшла масштабна модернізація залізниці між Києвом і Харковом і був запущений перший швидкісний поїзд “Столичний експрес”. Також Кірпа впроваджував програми співпраці Південної залізниці та харківських підприємств, за його підтримки на Харківському авіазаводі відновилося серійне виробництво літаків АН-140.

У 2004 році Георгію Кірпі було присуджено звання Почесного громадянина Харкова.