У Харкові судитимуть чиновника за махінації з пенсіями переселенців на 5 млн грн

Фото: misto.vn.ua

Співробітника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області судитимуть за шахрайство з бюджетними коштами, призначеними для виплат внутрішньо переміщеним особам.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, шахраювати з переселенческими виплатами чиновник почав ще в 2016 році. Діяв він разом зі спільником – співробітником банку.

“Для виконання злочинного плану, спеціаліст несанкціоновано втручався до бази даних, отримував інформацію про переселенців, стосовно яких призупинено пенсійні виплати та змінював ознаки «переселенець» на «переселенець з контрольованої території»”, – розповіли в прокуратурі.

Це дозволяло відновити виплати з Пенсійного фонду України на розрахункові рахунки внутрішньо переміщених осіб, які згодом знімав спільник.

За інформацією прес-служби СБУ, щоб незаконно отримати переселенські виплати, шахраї оформляли банківські картки. Все це відбувалося без відома самих пенсіонерів, частина з яких, можливо, вже померла.

“За попередніми висновками фахівців, зловмисникам вдалося привласнити близько 5 млн грн”, – розповіли в СБУ.

За інформацією прокуратури області, розмір завданих державі чиновником ПФ збитків становить 220 тисяч гривень.

Судити його будуть за фактом несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України). Справа буде розглядатися в Дзержинському райсуді м.Харкова, куди 13 серпня цього року слідство направило обвинувальний акт.

31 травня 2021 року працівнику банку повідомили про підозру за фактом незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 200 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

У справі є ще один фігурант, і слідство вирішує питання про повідомлення йому про підозру, додали в прокуратурі.

Як повідомляв Харків Times, начальниця відділення держбанку в Харкові наживалася на внутрішньо переміщених особах.