З 1 вересня в Харкові видаватимуть тільки електронні лікарняні

Ілюстративне фото.

З 1 вересня в Харкові, як і по всій Україні, почнуть видавати виключно електронні лікарняні листи. Однак під час тестування системи виявилося багато плутанини, тому на перших порах пацієнтів просять брати з собою в лікарню документи для звірки даних.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Як розповіла начальник відділу координації цифрових проектів Департаменту цифрової трансформації Тетяна Виноградська, з 4 червня по 31 серпня в країні діє перехідний період, під час якого можна отримати і паперовий, і електронний варіант лікарняного.

«Цей період надано для того, щоб виявити проблемні моменти і щоб лікарі змогли навчитися оформляти електронні лікарняні листи. За час тестування система показала себе дієвою, але було виявлено багато неточностей в даних пацієнтів. Є помилки в ідентифікаційних кодах, в іменах та прізвищах. Також багато людей дізнавалися, що вони працевлаштовані неофіційно, хоча вони думали, що офіційно. Ми вчимо лікарів перевіряти всі дані пацієнтів при виписуванні електронного лікарняного. З 1 вересня, коли пацієнт звертатиметься за лікарняним листом, було б непогано мати з собою документи або їхні копії, щоб лікар міг перевірити інформацію та уникнути помилок», — зазначила Тетяна Виноградська.

За її словами, виписані під час перехідного періоду й не закриті паперові лікарняні закриватимуть, як раніше, за звичною процедурою. Але з 1 вересня нові лікарняні будуть виписуватися тільки через медично-інформаційну систему.

«Пацієнт приходить до лікаря або знаходиться в стаціонарі. Лікар виписує лікарняний через систему, підписуючи його своїм цифровим ключем. Інформація надходить до eHealth (електронна система охорони здоров’я), а пацієнт отримує СМС-повідомлення, що йому виписаний електронний лікарняний. Інформація, яка знаходиться в eHealth, пересилається до Пенсійного фонду, до реєстру листків непрацездатності. Там цю інформацію пересилають до особистого кабінету роботодавця, який бачить, що працівник на сьогодні є непрацездатним. Пацієнту знову приходить СМС, що його листок непрацездатності оброблений, і він знатиме, що все нормально, і можна чекати виплат за лікарняним листком», — пояснила Тетяна Виноградська.

За її словами, в харківських медичних установах вистачає комп’ютерної техніки, щоб забезпечити видачу електронних лікарняних, і всі лікарі пройшли навчання. Якщо у них виникатимуть труднощі з оформленням лікарняних листів, то вони зможуть оперативно звертатися до консультантів.

«Загалом система готова до роботи з 1 вересня. Її переваги? Оформлення лікарняних робиться швидше і простіше, немає зайвих паперів, пацієнту не потрібно бігати по медустановах, виправляти помилки тощо. Так, можливі певні труднощі на перших порах, але в цілому це робиться для загального блага. Думаю, за місяць-два система увійде в нормальний режим роботи, і ми всі побачимо і оцінимо її переваги», — підкреслила Тетяна Виноградська.

Як повідомляв Харків Times, минулого року Харків визнаний кращим цифровим містом України.

У місті приступили до розробки функціоналу електронної версії «Карти харків’янина».