У Харкові на Держпромі відкрили оглядовий майданчик

Фото: Харків Times

На даху найвищого під’їзду Держпрому в Харкові відкрили оглядовий майданчик. Протягом місяця відвідати її можна безкоштовно, але в складі групи з 10 чоловік.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

Як розповіла директорка Департаменту культури та туризму Харківської обладміністрації Людмила Терещенко, ініціатива відкриття оглядового майданчика належала обладміністрації, але ремонтні роботи взяло на себе ВЕП «Держпром». Дах шостого під’їзду — найвища точка будівлі, і до того ж вона не використовувалася ані самим підприємством, ані орендарями, тому реконструкція нікому не створила проблем.

Передбачається, що в літній період майданчик працюватиме щодня з 10:00 до 19:00. Взиску, коли світловий день коротшатиме, режим роботи має змінитися.

Відвідати нову локацію в перший місяць її роботи харків’яни та гості міста зможуть безкоштовно, але у складі груп з 10 чоловік. Записатися на екскурсію можна буде на сайті Харківської обласної туристично-інформаційного центру.

Реєстрація має відкритися завтра, 25 серпня.

Людмила Терещенко пообіцяла, що на майданчику регулярно проводитимуть різноманітні заходи, кожен з яких буде спеціально анонсовано на тому ж сайті обласного турцентру.

Там же, за словами чиновниці, незабаром з’явиться інформація про ціну вхідних квитків після закінчення пільгового періоду.

Науковою розробкою проекту реставрації майданчика керував архітектор-реставратор, співробітник кафедри реставрації Харківського національного університету будівництва та архітектури Володимир Лопатько. Він розповів, що дахи Держпрому від початку проектувалися та використовувалися як зони відпочинку співробітників. У робочу перерву, яка в ті роки тривала дві години, радянські службовці могли подихати повітрям, погрітися на сонечку, зробити зарядку. Згодом дахи конструктивістських будинків, на жаль, втратили колишню презентабельність, безпеку, отже й рекреаційну цінність. Тепер одному з таких дахів повернули його початкові функції.

Проект реставрації, за словами Володимира Лопатька, був розроблений і реалізований відповідно до актуальних світових тенденцій. Нове сучасне зручне для відвідувачів покриття прибудовано таким чином, щоб воно не ушкоджувало старе, автентичне і при необхідності — якщо раптом коли-небудь у держави дійдуть руки до серйозної реставрації або часткового перетворення об’єкта на музей — могло бути з легкістю демонтовано.

«Але поки до цього нам ще далеко! Нам би, дай Бог, зберегти б цей будинок, щоб він не розвалювався», — зізнався архітектор.

Директор ВЕП «Держпром» Микола Чехунов розповів, що реконструкція майданчика та заміна ліфта проводилися за рахунок бюджету: 4 млн грн коштував сам майданчик і близько 7 млн — ліфт. Старий ліфт вітчизняного виробництва, що управлявся виключно ліфтером всередині нього, був замінений новим німецьким, з сучасною електронікою, але в ретро-дизайні. За словами Миколи Чехунова, нова кабіна в точності повторює стару, автентичну, але, на відміну від неї, може їздити як з ліфтером, так і самостійно — механізм налаштований на обидва ці режими.

Вхідну групу під’їзду, хол і сходи підприємство, як повідомив його директор, реставрувало за власні господарські гроші, але в тому ж максимальному наближенні до оригінального кольору та дизайну інтер’єрів.

Фото: Харків Times

Як повідомляв Харків Times, 23 серпня, у День міста, оновлений Харківський зоопарк прийняв перших відвідувачів.