У Харкові відкрили меморіальну дошку Геннадію Кернесу (фото)

Фото: city.kharkov.ua

23 серпня о Харкові відбулася церемонія відкриття пам’ятної дошки колишньому меру Геннадію Кернесу, який протягом 10 років керував містом. Барельєф розташований на фасаді міськради, по площі Конституції, 7.

У церемонії брав участь секретар Харківської міськради Ігор Терехов, рідні Геннадія Кернеса і жителі міста, повідомляє Харків Times. За порядком під час церемонії стежили кілька десятків поліцейських.

На барельєфі зображено портрет Геннадія Кернеса, а також відомі споруди в Харкові, зокрема колесо огляду в парку Горького, пам’ятник Незалежності на площі Конституції, будівлю Регіонального центру адмінпослуг.

Як повідомив секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, автором меморіальної дошки виступив харківський скульптор Олександр Рідний, який подарував її місту. У створенні пам’ятного знака брали участь рідні Геннадія Кернеса.

«Сьогодні перший День міста, який ми святкуємо без Геннадія Адольфовича, і мені дуже хотілося відкрити меморіальну дошку в пам’ять про нього саме сьогодні. Це велика людина, лідер, який для Харкова зробив, мабуть, найголовніше – зумів «змусити» харків’ян полюбити своє місто. Харків почав розвиватися неймовірними темпами, про місто почали по-іншому говорити, і ця динаміка живе і сьогодні. Ця меморіальна дошка не могла вмістити все те, що він зробив для міста. Спасибі, Геннадію Адольфовичу!» – виступив на відкритті Ігор Терехов.

Потім взяв слово син екс-мера, депутата Харківської облради Кирило Кернес. Він подякував усім, хто взяв участь у створенні барельєфа.

“Для мене особисто, як для сина Геннадія Кернеса, як і для всієї нашої сім’ї дуже важливо, щоб люди пам’ятали про нього і про його справи. Проходячи повз будівлю міськради, люди будуть зупинятися і розглядати елементи дошки, де зображені ті місця, в які Геннадій Кернес вклав душу і які любив безмежно”, – сказав Кирило Кернес.

Після відкриття учасники церемонії поклали до барельєфа квіти.

Як повідомляв Харків Times, харківський міський голова Геннадій Кернес помер у ніч з 16 на 17 грудня в німецькій клініці «Шаріте».

Геннадія Кернеса поховали на 2-му кладовищі.

Кернес займав посаду міського голови з 2010 року. Тепер обов’язки мера тимчасово виконує секретар Харківської міськради Ігор Терехов.

24 лютого на третій сесії Харківської міської ради VIII скликання депутати підтримали рішення про дострокове припинення повноважень мера Харкова Геннадія Кернеса.

14 липня, на VI сесії 8 скликання Харківської міської ради було прийнято рішення присвоїти звання «Почесний громадянин міста Харкова» екс-меру Геннадію Кернесу.

Рада призначила вибори мера Харкова на 31 жовтня.