Оновлений Харківський зоопарк відкриває двері (фото)

Фото: Харків Times

Перші відвідувачі пройшлися сьогодні, 23 серпня, у День міста, по алеях відкритого після реставрації Харківського зоопарку.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

Зоопарк, який поки що працює у «тестовому режимі», сьогодні відкрив двері для відвідувачів з пільгових категорій – дітей, які залишилися без батьків і дітей з багатодітних сімей. Відвідали зоопарк також керівники міськради з численними гостями та журналісти. До 1 вересня відвідування зоопарку буде доступно лише пільговикам і дітям комунальних працівників, а з початком осені його зможуть відвідувати всі бажаючі харків’яни – безкоштовно, після реєстрації у додатку “City24” або (з середини місяця) через “Приват24”. Для гостей міста відвідування зоопарку буде платним. Як розповів сьогодні секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, вартість квитка для дорослого туриста буде 200 гривень, для дитини – 100 гривень.

Сьогодні зоопарк виглядає дещо порожнім, оскільки ще не повернулися додому тварини, яких на час ремонту передавали до інших зоопарків. Як пояснив сьогодні журналістам завідувач зоологічної частиною Олег Грищенко, тварини передавалися за договорами, вони беруть участь в експозиціях і додому повертатимуться поступово, в обумовлені договорами терміни. Крім того, тварини за п’ять років ремонту явно дещо відвикли від відвідувачів і ховаються у затишних куточках великих вольєрів. Грищенко попередив, що тепер, відповідно до сучасної концепції, відвідувачам доведеться «пошукати» мешканців, які займаються своїми справами у великих вольєрах, що дають їм можливість за бажанням уникати пильної уваги.

Є у зоопарку й новосели – обживає просторий критий вольєр жирафеня Дьома (жираф Ротшильда). Скоро йому доведеться освоювати й відкриту частину свого житла. А лемури катта радують глядачів стрімкими стрибками по вольєру, розглядають людей із непідробним інтересом й гордовито несуть розкішні смугасті хвости. У басейні ніжаться нільські крокодили Джема та Сеня. Забавні сурикати застигають стовпчиками, пильно вивчаючи відвідувачів.

Найближчим часом очікується прибуття ще пари орангутангів, які приєднаються до вже наявних представників цього виду людиноподібних мавп. Європейська асоціація зоопарків, за членство у якій тепер бореться й оновлений Харківський зоопарк, вже пообіцяла нам пінгвінів, тапірів, білих ведмедів, шимпанзе та пару для недавно овдовілого слона Ауна. Чекає на пару й амурський тигр, який не побажав з’явитися перед глядачами. А ось леви порадували – царствено позували у нових вольєрах, а молода левиця навіть намагалася крізь скло «пограти» з глядачами.

Відвідування зоопарку поки обмежене насамперед в силу того, що зоологи рекомендують привчати тварин до публіки поступово. Всього ж у Харківському зоопарку міститиметься колекція з двох тисяч тварин 195 видів. Наразі діють дві експозиції – «Африканське сафарі» та «Стежка тигра», але незабаром відкриються й «Австралія», і «Південна Америка». За словами Ігоря Терехова, протягом двох років харків’яни отримають і новий океанаріум.

 

Фото: Харків Times

Як повідомляв Харків Times, Харківський зоопарк приєднається до програми збереження орангутангів і планує отримати у своє розпорядження ще двох особин, а потомством – ділитися з іншими зоосадами.

В експозиції Харківського зоопарку «Африканське сафарі» з’явилися лемури катта (котячі лемури).

Нове житло у Харківському зоопарку вже отримали бегемотиха Степанида й пара нільських крокодилів Джема та Сеня. Ці тварини також є частиною експозиції «Африканське сафарі».