На Меморіалі Слави вшанували пам’ять визволителів Харкова (фото)

Фото: kharkivoda.gov.ua

23 серпня, в 78-ту річницю визволення Харкова від німецько-фашистських загарбників біля пам’ятника Батьківщині-Матері на Меморіалі Слави відбулася акція пам’яті.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

У заході взяли участь керівники Харкова і області, представники громадських організацій, духовенства, військові, жителі міста. Присутні поклали квіти і вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Крім традиційних урочистостей, на Меморіалі пройшла театралізована вистава, присвячена тим рокам. Артисти створили символічну постановку, а акомпанував їм симфонічний оркестр Харківської філармонії.

Також традиційно в каплиці ікони Божої Матері «Стягнення загиблих» пройшла поминальна служба.

Довідка: нацистська окупація Харкова розпочалася 24 жовтня 1941 року і тривала 641 день, з перервами, до дня визволення міста – 23 серпня 1943 року. За В чотирьох битвах за Харків і за час його дворазової окупації СРСР і Німеччина втратили більше людей, ніж будь-коли в історії Другої світової, включаючи Сталінград. Десять дивізій, які брали участь у визволенні Харкова, згодом назвали харківськими. Всього за серпень в ході визволення міста загинуло понад 70 тис. солдатів, більше 180 тис. отримали поранення. 30 серпня 1943 року в саду Шевченка пройшов мітинг, присвячений визволенню Харкова.

Як повідомляв Харків Times, в парку Горького відкрилася виставка фотографій українських міст.