Поліція розслідує захоплення підприємства за підробленими документами і за допомогою нотаріуса

Фото: nazk.gov.ua

Поліція Харкова розслідує справу про чергове рейдерське захоплення підприємства. Під підозрою – дві жінки і чоловік, які за допомогою підроблених документів і нотаріуса привласнили активи чужій компанії на суму в 23 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, в квітні 2021 року підозрювані вирішили привласнити частку в статутному капіталі та майно одного з товариств з обмеженою відповідальністю. Щоб провернути злочинну оборудку, вони підробили документи підприємства. З фальшивками від імені посадових осіб ТОВ звернулися до нотаріуса Харківського міського нотаріального округу з метою перереєстрації компанії на одну з шахрайок.

“На підставі підроблених документів нотаріус вніс зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, на підставі чого жінка отримала статус одноосібного засновника і керівника товариства, а також повноваження щодо розпорядження майном та грошовими коштами компанії”, – розповіли в прокуратурі.

Слідство встановило, що в результаті рейдерських дій щодо компанії, зловмисники “заволоділи часткою засновника товариства в статутному капіталі та активами підприємства на суму понад 23 млн грн”.

Всім трьом повідомлено про підозру за фактом протиправного заволодіння часткою засновника підприємства шляхом укладання угоди з використанням підроблених документів, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, що завдало великої шкоди і за фактом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей (ч. 3 ст. 206-2 КК України, ч. 2 ст. 205-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

18 серпня Київський районний суд м.Харкова відправив двох фігурантів під домашній арешт. Чи було обрано запобіжний захід третьому учаснику злочинної оборудки, і який саме, не повідомляється.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові запобігли спробі повторного рейдерського захоплення сільгосппідприємства. За підробленим приписом виконавчої служби з рахунків підприємства списали 36 млн грн.

Фото: khar.gp.gov.ua