У Дробицькому яру з’явиться інтерактивний музей жертв Голокосту (фото)

Проект з інтерактивного оформлення Музею жертв Голокосту реалізується в Меморіальному парку «Дробицький Яр». Закінчити його мають до грудня цього року — 80-х роковин трагедії.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради з посиланням на кураторів проекту.

Як зазначила директорка КП «Меморіальний парк «Дробицький Яр» Ірина Ференцева, цей меморіальний комплекс не тільки місце збереження пам’яті про жертви Голокосту, а й потужний науково-освітній проект.

«Це не тільки сторінка минулого, а й жива історія, яка стосується всіх, незалежно від культури і релігії. На жаль, випадки геноциду були і продовжують траплятися на всіх континентах. Щоб подібні трагедії не відбувалися, важливо навчити молоде покоління співчувати і співпереживати. Незабаром наші відвідувачі зможуть більш наочно побачити, до чого призводить міжнаціональна ненависть», — зазначила Ірина Ференцева.

Як розповів автор і куратор проекту Євген Котляр, інтерактивне оформлення музею передбачає створення герметичного занурення в тему за допомогою музики та відеопроекції на стінах. Також за прикладом кращих музеїв Європи в Залі Імен встановили екран та інтерактивний стіл, за допомогою яких відвідувачі зможуть більш детально дізнаватися про життя харків’ян єврейської національності в різні періоди історії. Крім того, авторська група працює над створенням документального фільму, який планують показувати відвідувачам під час екскурсій.

У міру накопичення нової інформації та дослідницьких матеріалів мультимедійний контент музею будуть розширювати. Закінчити інтерактивне оформлення планують до грудня цього року, до 80-х роковин трагедії в Дробицькому яру.

Проект реалізується за підтримки та фінансування Фонду Конрада Аденауера.

Довідка. Дробицький яр — урочище поблизу Харкова, у східній частині села Затишшя. Починається біля перехрестя Московського проспекту з Окружною дорогою. Став сумно знаменитим під час Другої світової війни як місце масових розстрілів мирних жителів, в основному, євреїв, нацистськими окупантами. Всього за місяць — з грудня 1941 по січень 1942 року — в Дробицькому яру розстріляли від 16 до 22 тис. чоловік. Відправною точкою трагедії стало 14 грудня 1941 року, коли було опубліковано наказ військового коменданта Харкова переселити всіх євреїв міста у бараки в районі ХТЗ. Там організували єврейське гетто, звідки щодня людей відправляли у Дробицький яр, де і розстрілювали.

Як повідомляв Харків Times, 27 серпня в Харкові відбудеться всеукраїнська акція «Соняшник пам’яті».