Харків’янин став чемпіоном Європи з шашок, перемігши росіянина і перебіжчика з Криму

Фото: из открытых источников

Харківський гросмейстер, чемпіон світу Юрій Анікєєв переміг на першості Європи з шашок-64.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Федерації шашок України.

У півфіналі змагань Юрій Анікєєв в принциповому матчі виграв у Сергія Белошеєва, кримчанина, який в 2014 році змінив спортивне громадянство з українського на російське.

“У фінальному матчі Юрій за рахунок перемоги в швидкій грі здолав росіянина Олександра Георгієва, багаторазового чемпіона світу з шашок. Хоча нічия влаштовувала суперника через додаткові критерії, Юрій зумів виграти вирішальну партію у одного з кращих гравців сучасності”, – розповіли у Федерації.

Бронзовим призером змагань став ще один українець Фелікс Шепель, який в дуелі за третє місце переміг перебіжчика Белошеєва.

А в жіночому турнірі срібну медаль завоювала українка Олена Коротка.

Шашки-64 – це змагання з шашок на 64-х клітинній дошці. Євро-2 021 з шашок відбулося в Туреччині. У турнірі брали участь 26 спортсменів.

Довідка: Харківський гросмейстер Юрій Анікєєв ставав чемпіоном світу 2004 року (класика) і 2018 роки (бліц) за бразильськими шашок, чемпіоном світу в 2016 і 2020 роках з міжнародних шашок в швидкій програмі.

У 2019 українець виграв чемпіонат Європи з російських шашок, а в 2005 році – в бліці з міжнародних шашок.

На турнірах вважає за краще виступати в українському національному одязі – у вишиванці. За що його безрезультатно намагалася дискваліфікувати Міжнародна федерація шашок (IDF), штаб-квартира якої знаходиться в Санкт-Петербурзі. Президент федерації і більшість керівників організації – росіяни.

За рішенням Міжнародного спортивного суду Лозанни дискваліфікацію з українського чемпіона світу з шашок Юрія Анікєєва було повністю скасовано. Крім цього суд зобов’язав Міжнародну федерацію шашок виплатити Анікєєву 5 тисяч швейцарських франків як компенсацію і сплатити судові витрати.

Як повідомляв Харків Times, харків’янка завоювала три золоті медалі чемпіонату світу з шашок.