Піде під суд агроном, який розпорядився розорати землі з древніми курганами

Иллюстративное фото: spadok.org.ua

У Харківській області судитимуть головного агронома приватного сільгосппідприємства, за рішенням якого були розорані і засіяні землі, де розташовані стародавні кургани, що є об’єктами історико-культурної спадщини.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, обвинувачений розпорядився зайняти під посіви дві ділянки, що відносяться до особливо цінних земель – загальною площею 3 га, розташовані поблизу села Тавільжанка, на території Дворічанської селищної ради Куп’янського району. Ці ділянки згодом засіяли пшеницею та соняшником.

«Встановлено, що на вказаних землях розташовані об’єкти історико-культурної спадщини – кургани, що визнані пам’ятками археології місцевого значення та відповідно до Закону України «Про охорону археологічної спадщини» перебувають під охороною держави.и», – пояснили в прокуратурі.

28 липня головному агроному повідомили про підозру за фактом самовільного зайняття земельних ділянок з особливо цінних земель (ч. 2 ст. 197-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

14 серпня обвинувальний акт щодо агронома переданий на розгляд суду. Про подальшу долю порушеного пам’ятника не повідомляється.

Як повідомляв Харків Times, у червні Куп’янська окружна прокуратура Харківської області спрямувала до Шевченківського райсуду позов в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру області, а також до кількох осіб і приватного підприємства про повернення у держвласність земельної ділянки площею 2 га, на якій міститься пам’ятник археології місцевого значення Сподобівська Дуванка-2 епохи бронзи та раннього середньовіччя. Цю ділянку також розорали, незважаючи на те, що в землі досі трапляються уламки прадавнього ліпного глиняного посуду.