У харківському СІЗО підозрюваний у вбивстві вбив п’яного сусіда по камері

Ілюстративне фото

У Харкові двох співробітників СІЗО повідомили про підозру в злочинній недбалості зі смертельними наслідками (ч. 2 ст. 367 КК). В порушення інструкції вони помістили до однієї камери ув’язненого-вбивцю та тільки що засудженого грабіжника. Результат їхньої зустрічі виявився летальним для останнього.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, 5 грудня 2020 року в камері СІЗО в порушення інструкції опинилися ув’язнений, якого підозрюють у скоєнні умисного вбивства, та людина, засуджена за грабіж. Між чоловіками виник конфлікт. Грабіжник був п’яний і «висловив своє неприязне ставлення до ув’язненого». При цьому було відомо, що підозрюваний у вбивстві неврівноважений, схильний до агресії та потребує посиленого нагляду. На образи він відповів фізично, причому так, що кривдник помер.

Слідство зробило висновок, що в ситуації, що склалася, винні в першу чергу молодший інспектор і старший по корпусу державної установи «Харківський слідчий ізолятор». Неналежним чином ставлячись до своїх службових обов’язків, вони порушили вимоги Інструкції щодо забезпечення режиму в СІЗО, яка передбачає роздільне утримання осіб, взятих під варту, і засуджених.

Зазначені співробітники СІЗО не провели ранкову перевірку ув’язнених та засуджених, не виконали за всіма правилами процедуру прийому-здачі чергування та не забезпечили техогляд камери під час перевірки.

Обласна прокуратура повідомила їм про підозру за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Як повідомляв Харків Times, в харківському СІЗО “смотрящий”, маючи вплив в спецустанові, організував постачання та збут наркотиків арештантам. Йому повідомили про підозру за кількома статтями.