Детективи знову затримали екс-директора лісгоспу Сису – підозрюють у привласненні 50 млн грн

Фото: lb.ua

3 серпня детективи НАБУ затримали колишнього директора одного з державних підприємств лісового господарства Харківської області та його родича – керівника приватного підприємства. Їх підозрюють у привласненні деревини на суму понад 50 млн. грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі НАБУ.

За даними слідства, у справі є ще два підозрюваних – керівники ТОВ, діяльність яких контролював лісничий. Протягом 2018 – 2019 років вони організували схему продажу деревини за заниженими цінами. Підозрюваний, який на той момент очолював лісгосп в Харківській області, і три керівники підконтрольних йому ТОВ в зазначений період продали близько 15 тисяч кубометрів деревини. В результаті чого держлісгосп недоотримав понад 50 млн грн.

Розслідування проводиться за ч.5 ст 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У НАБУ не назвали прізвище директора лісгоспу. Але повідомили, що в жовтні 2019 він запропонував $ 100 тисяч старшому детективу Національного бюро. За це детектив повинен був закрити справу про привласнення 50 млн грн, в якій фігурував лісничий.

30 жовтня за спробу дати хабара детективу НАБУ був затриманий директор ДП «Гутянське лісове господарство» Віктор Сиса.

За інформацією Police Control Ukraine, другий затриманий – двоюрідний брат Сиси, керівник підконтрольної йому компанії Валерій Пасічник.

“У справі фігурують компанії «Стеклосервіс», «Атлантіс С» та «Профіт Доп». У 2016 році Сиса був директором та засновником компаній «Атлантіс С» і «Стеклосервіс». Після нього керівником «Стеклосервісу» була його сестра, а директором «Атлантіс С» – двоюрідний брат Сиси – Валерій Пасічник .”, – пише видання.

Суть схеми, за інформацією видання, виглядала наступним чином. Гутянський лісгосп продавав цим компаніям технічну сировину дуба. Фірми надалі продавали її як дошки дубові, вартість яких набагато вище технічної сировини.

Як повідомляв Харків Times, детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 28 серпня провели обшуки за місцем проживання окремих посадових осіб ДП “Гутянське лісове господарство” та в офісах комерційних компаній. Обшук проводився, зокрема, в будинку Сиси, котрий чинив активний опір правоохоронним органам (зокрема фізичне).

Сису затримали увечері 30 жовтня за спробу дати хабара детективу НАБУ. На наступний день 31 жовтня Сисе повідомили про підозру в пропонуванні хабара в розмірі $ 100 тисяч одному з детективів НАБУ.

4 листопада родичі Сиси внесли заставу в 5 млн гривень, після чого він вийшов з СІЗО.

У січні Сисі повідомили про підозру у нанесенні державі збитків на 4,2 млн гривень.

У жовтні 2020 року до суду було передано справу стосовно колишнього директора ДП «Гутянське лісове господарство» Віктора Сиси, якого звинувачують у нанесенні збитків державі в розмірі 4,2 ​​мільйона гривень.