СБУ нейтралізувала у Харкові та ще двох містах “силовий осередок” проросійського громадського об’єднання (фото)

Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України провела спецоперацію у Харкові, Сєвєродонецьку та Лисичанську, під час якої блокувала діяльність угруповання, причетного до вчинення тяжких злочинів на ідеологічному підґрунті.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі СБУ.

“Зловмисники діяли під прикриттям громадського об’єднання, яке підконтрольне одному з народних депутатів України. За даними досудового розслідування, угруповання спеціалізувалося на вчиненні злочинів і провокативних дій, спрямованих на розхитування ситуації в країні”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що у березні цього року лідер групи спільно з її активними учасниками завдав ножем тяжкі тілесні ушкодження ідеологічному опоненту. За задумом “кураторів”, дії зловмисників мали призвести до застосування відповідних заходів та спровокувати загострення політичної обстановки і масові порушення громадського порядку.

У ході обшуків за місцями проживання зловмисників та офісі громадського об’єднання правоохоронці виявили холодну зброю, яку могли використовувати для вчинення тяжких злочинів; інструкцію з підготовки учасників угруповання до радикальних дій стосовно ідеологічних опонентів; велику партію канабісу та обладнання для його вирощування.

Слідчі органів безпеки повідомили лідеру угруповання про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної діяльності.

Заходи із блокування правопорушень проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Правоохоронці не вказують ім’я нардепа та назву організації. Однак низка київських ЗМІ вказує з посиланням власні на джерела, що мова йде про організацію “Патріоти за життя”, якою керує нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива.

Як повідомляв Харків Times, співробітники карного розшуку затримали ввечері 5 липня на вулиці Сумській в центрі Харкова лідера громадського руху “Патріоти – за життя” Олега Ширяєва.

Ширяєва підозрюють в причетності до спроби рейдерського захоплення 11 вересня 2018 року приватного елеватора в Занках Зміївського району, підчас якої сталася масова бійка зі стріляниною. Поранені семеро осіб, включаючи заступника начальника Зміївського райвідділу поліції. На місці затримано близько 50 осіб, 22-м з них оголошено підозру в скоєнні групового хуліганства із застосуванням зброї.

Прокуратура також інкримінує Ширяєва організацію масових заворушень в Краснокутську Харківської області в грудні 2015 року зі спробою захоплення будівлі райвідділу поліції та організацію 8 вересня 2018 року незаконного збору врожаю фермерського господарства «Благодатне» в Зміївському районі Харківської області.

6 липня Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід Ширяєва і одному з фігурантів справи про рейдерське захоплення елеватора. Згідно з рішенням суду, Олег Ширяєв повинен знаходиться під вартою до 12 липня. У праві внести заставу Ширяєву було відмовлено.

12 липня суд продовжив термін перебування під вартою для Ширяєва ще на два місяці – до 9 вересня включно.