У Харківській області депутат селищної ради «нагрів» державу на 1,5 млн гривень

Ілюстративне фото

Одному з депутатів Малоданилівської селищної ради Дергачівського району області повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та службовому підробленні (ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що у 2008 році підозрюваний, перебуваючи на посаді голови однієї з сільрад, «підписав та завірив печаткою рішення сільської ради про відведення та надання у приватну власність земельних ділянок, достовірно знаючи, що відповідні рішення сільською радою не приймались, у результаті чого з державної власності на користь фізичних осіб незаконно вибули землі». Загальна сума понесених державою збитків становить 1,5 млн гривень.

Тепер заповзятливий депутат може опинитися за ґратами на термін до шести років, втративши при цьому на термін до трьох років права займати певні посади та займатися певною діяльністю, та ще й заплатити штраф у розмірі від 500 до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомляв Харків Times, земельні негаразди навколо Малоданилівської селищної ради та її земель почалися не вчора. Наприкінці травня 2020 року правоохоронці повідомили колишньому начальнику управління Держкомзему в Дергачівському районі про підозру у завданні державі збитків на загальну суму 780 тис. гривень. Було встановлено, що 28 грудня 2008 року цей начальник управління «зловживаючи своїм службовим становищем і використовуючи службове підроблення, погодив висновки про можливість передачі у власність п’яти громадянам земельних ділянок у селі Лужок на території Малоданилівської селищної ради». Згодом з’ясувалося, що ця земля належала до лісового фонду ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. В. Висоцького.

Та й з депутатами сільрад у Малоданилівській територіальній громаді теж не все гаразд. Наприклад, у жовтні 2019 року Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) під час повної перевірки декларацій виявило ознаки умисного декларування недостовірної інформації на суму, що перевищує 250 прожиткових мінімумів, депутатом Малоданилівської об’єднаної територіальної громади Дергачівського району області Олександром Заболотним.