Куп’янському лісгоспу повернули ділянку вартістю 260 млн грн

Фото: khar.gp.gov.ua

Куп’янська окружна прокуратура забезпечила повернення у власність держави земельної ділянки водного фонду вартістю понад 260 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

З 2003 року земельні ділянки з водним об’єктом, розташовані поблизу села Новоселівка Великобурлуцького району (зараз Куп’янський район – прим. ред), знаходилися в оренді у приватного підприємства. Бізнесмени отримали його в оренду на підставі розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації. Згідно з розпорядженням ставок виділявся в оренду для для рибогосподарських потреб терміном на 10 років.

У 2015 році Великобурлуцька РДА приймає розпорядження про поновлення договору оренди на 20 років, на підставі чого з підприємством було укладено додаткову угоду.

“Вказане розпорядження прийнято з перевищенням повноважень, передбачених ст. 122 Земельного кодексу України. Відповідно до додаткової угоди, поновлювалась оренда інших земельних ділянок, тобто з іншими кадастровими номерами. Загальна площа вказаних земель складає майже 60 га. При цьому частина земельних ділянок площею понад 10 га належить до земель лісогосподарського призначення та перебуває у постійному користуванні ДП «Куп’янське лісове господарство».”, – розповіли в прокуратурі.

Після вивчення деталей нового розпорядження РДА та додаткової угоди про оренду ставка, слідство дійшло висновку, що фактично було змінено цільове призначення земельної ділянки площею 10 га, що належить Куп’янському лісгоспу. Ділянка лісу дивним чином перетворився на ставок і була передана в оренду приватному підприємству.

Виявлені порушення стали підставою для звернення до суду. Господарський суд зобов’язав повернути у відання держави в особі облдержадміністрації та ДП «Куп’янське лісове господарство» земельну ділянку водного фонду вартістю понад 260 млн грн. Прокуратура забезпечили реальне виконання рішення суду.

Як повідомляв Харків Times, Дергачівська місцева прокуратура почала розслідування за фактом незаконного використання водойми величиною в три площі Свободи. Кримінальне провадження відкрили за ч 1. ст. 197-1 КК України (самовільне зайняття ділянки та самовільне будівництво).