У Каразінському університеті можна скласти іспит на рівень володіння українською

Фото: poltava.to

Харківський національний університет імені Каразіна першим в області підписав договір із Нацкомісією зі стандартів державної мови про проведення державних іспитів на рівень володіння українською мовою.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі університету.

З 16 липня набули чинності частини друга й третя статті 7 і 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якими особи, що бажають взяти участь у конкурсі на зайняття визначених законом посад, або мають намір отримати громадянство України, повинні подавати серед інших документів сертифікат про рівень володіння державною мовою. Однак із 2018 року такі сертифікати не видавалися жодною установою в Україні. Тепер у Харківській області право видачі сертифікатів отримав Каразінський університет, і проведення перших іспитів на рівень володіння державною мовою заплановано на 29 та 30 липня.

«Іспит проводитимуть на єдиній комп’ютерній іспитовій платформі. Зазначені норми закону стосуються як співробітників органів державної влади, місцевого самоврядування, так і науково-педагогічних працівників», – йдеться у повідомленні.

Зареєструватися для проходження іспиту можна на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Як повідомляв Харків Times, 16 липня набули чинності частини 2-6 й 8 ст. 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якими унормовано використання державної мови у сфері культури.

У травні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прийняв рішення контролювати те, як чиновники Харківської обласної державної адміністрації дотримуються мовного закону. На порушеннях попалася сама голова ОДА Айна Тимчук, яка, зокрема, аж ніяк не державною мовою викладала свій скандально відомий коментар щодо зарплат співробітників харківських театрів у розмірі 16,5 тисяч гривень.