У Харківській області розорали чергову історичну пам’ятку

Иллюстративное фото: spadok.org.ua

Головному агроному одного з приватних сільськогосподарських підприємств у Куп’янському районі області повідомили про підозру в самовільному зайнятті особливо цінних земель поблизу села Таволжанка, де розташовані стародавні кургани, які є об’єктами історико-культурної спадщини (ч. 2 ст. 197-1 КК).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Правоохоронці встановили, що «з метою збільшення площі земельної ділянки для вирощування пшениці та соняшнику» агроном розпорядився зайняти під посіви дві ділянки, що відносяться до особливо цінних земель, – загальною площею 3 га.

«Встановлено, що на вказаних землях розташовані об’єкти історико-культурної спадщини – кургани, що визнані пам’ятками археології місцевого значення та відповідно до Закону України «Про охорону археологічної спадщини» перебувають під охороною держави», – пояснили в прокуратурі.

Тепер агроном, мабуть, піде під суд. Яка ж буде подальша доля порушеної пам’ятки, на жаль, невідомо.

Як повідомляв Харків Times, у червні Куп’янська окружна прокуратура Харківської області спрямувала до Шевченківського райсуду позов в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру області, а також до кількох осіб і приватного підприємства про повернення у держвласність земельної ділянки площею 2 га, на якій міститься пам’ятник археології місцевого значення Сподобівська Дуванка-2 епохи бронзи та раннього середньовіччя. Цю ділянку також розорали, незважаючи на те, що в землі досі трапляються уламки прадавнього ліпного глиняного посуду.