Харківські силовики викрили схему торгівлі дітьми – одне немовля коштувало $ 60 тисяч

Фото: khar.gp.gov.ua

Харківські силовики викрили схему торгівлі українськими немовлятами. За одного новонародженого, вивезеного за кордон, зловмисники отримували $ 60 тисяч.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень СБУ і прокуратури Харківської області.

До складу злочинної групи входили жителі Харківської області і київські фахівці в галузі штучного запліднення (репродуктологи).

“Ділки налагодили схему «поставки» іноземцям немовлят нібито в рамках програми сурогатного материнства.”, – розповіли в СБУ.

Злочинна схема продажу новонароджених за кордон включала кілька етапів. Спочатку зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України. Згодом «свої» медики офіційно підтверджували «безпліддя» дружини.

За інформацією прокуратури області, в медцентрі, де штампували потрібні довідки, підтвердили діагноз “безпліддя” у матері трьох дітей, фіктивної дружини громадянина Китаю. Більш того, жінка на момент огляду була вагітна.

“У 2018 році одним із центрів репродуктивної медицини, розташованим в м.Києві, громадянці України надані підроблені документи про те, що у неї встановлений діагноз «безпліддя». На той момент жінка насправді була вагітною, а в січні 2019 роки народила вже третю дитину”, – розповіли в прокуратурі.

З документами, що підтверджують безпліддя, жінка отримувала право на офіційне застосування допоміжних репродуктивних технологій. Як тільки необхідні документи було оформлено, починався наступний етап схеми – пошук сурогатної матері.

Після того, як сурогатна мати народжувала дитину, фіктивний шлюб розривався, і іноземець отримував право на вивезення дитини за кордон.

Крім торгівлі дітьми, оперативники виявили факти недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов’язків. В результаті чого загинули дві новонароджені дівчинки.

В рамках кримінального провадження проведені обшуки в центрі репродуктивної медицини і за місцем проживання учасників схеми. Під час обшуків вилучено мобільні телефони і комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, а також документальні докази.

Зловмисникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч. 2 ст. 140 КК (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) і ч. 1 ст. 366 КК (службова фальсифікація).

Санкція ч. 1 ст. 366 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкція ч. 2 ст. 140 передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.