Хабар в 1 млн грн в Харківській облраді: двом фігурантам пред’явили підозри, причетність Товмасяна перевіряється

Фото: ua-energy.org

Слідство буде просити суд взяти під варту заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката, підозрюваних у вимаганні та отриманні хабара в розмірі 1 млн 50 тисяч гривень. Причетність до цього злочину глави Харківської облради перевіряється.

Про це 23 липня заявив детектив НАБУ Микола Карась, повідомляє Харків Times з посиланням на онлайн-трансляцію брифінгу, яку вело Суспільне.

За словами детектива, процесуального статусу в цій справі у Товмасян на даний момент немає.

“Процесуального статусу поки у вказаної особи не може бути”, – сказав Карась.

У той же час він підтвердив, що обшуки в рамках кримінального провадження проводили, зокрема, в кабінеті і вдома у Товмасяна. Детектив зазначив, що обшуки за місцем проживання фігурантів та в їх легкових автомобілях тривали до 7 години ранку п’ятниці.

За його словами, підставою для порушення кримінального провадження стало звернення до НАБУ директора КП, з якого вимагали цю суму за можливість залишитися на посаді.

“Питання не в перепризначенні, а в не ініціюванні питання про звільнення з посади керівника підприємства, оскільки з ним було продовжено контракт і він працював на законних підставах”, – пояснив Карась.

За його словами, гроші передавали в кілька траншів, починаючи з квітня, і при отриманні останнього (350 тис. грн) обох фігурантів затримали.

“Перший транш — 9.04.2021 року у розмірі 300 тисяч гривень. Другий транш був у розмірі 200 тисяч гривень відбувався 06.05.2021. Третій транш — 17.06.2021 року у розмірі 200 тисяч гривень. Остання сума грошових коштів, 350 тисяч гривень, були передані 21.07.2021 року”, — сказав Карась.

На питання, чи може загрожувати кримінальне покарання директору комунального підприємства, Карась відповів: “Я не думаю, що йому повинно щось загрожувати, але, звичайно, такі ризики можуть бути”.

Як повідомляв Харків Times, 22 липня детективи НАБУ затримали «на гарячому» заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката після отримання ними останньої частини хабара, загальна сума якого склала 1 млн 50 тис. Грн.

23 липня генпрокурор України Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру заступнику голови Харківської обласної ради та адвокату.

За інформацією ЗМІ, на вимаганні та отриманні хабара попалися заступник голови Харківської облради Андрій Малиш та депутат облради, голова фракції ОПЗЖ Сергій Гладкоскок.