У Харкові депутат міської ради повісив на будівлі мерії меморіальну дошку Кернесу

Фото: Соцмережі

Сьогодні, 22 липня, депутат Харківської міської ради Анатолій Радзинський вирішив альтернативно увічнити пам’ять колишнього мера та, не домовляючись з колегами, повісив на будівлі мерії власну дошку пам’яті Геннадія Кернеса. У міськраді його вчинок назвали святотатством і зажадали розслідувати як правопорушення. Дошку демонтували.

Про це Харків Times дізнався з соцмереж та офіційної заяви Харківської міської ради.

«Сьогодні депутат міської ради Анатолій Родзинський вчинив наругу над пам’яттю Геннадія Кернеса і образив харків’ян.

Є речі, які не прийдуть в голову здоровим і гідним людям.

Не можна танцювати на могилах.

Не можна використовувати пам’ятну дошку для того, щоб нарізати на ній ковбасу з наступною роздачею тим, кого намагаються підкупити на виборах.

Не можна дозволяти пройдисвітам торкатися до святинь своїми засаленими руками», — сказано в заяві.

У міськраді зазначили, що «це табличка не ​​пам’яті, а знущання».

Крім того, ситуацію прокоментував перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак.

За його словами, встановити пам’ятний знак в місті можна тільки відповідно до процедури, затвердженої кілька років тому міською радою. Окрім звернення, необхідно надати ескіз напису та місця, узгодження власника будівлі, на якій планується встановити меморіальну дошку, а також органу державної влади, якщо будівля — пам’ятник архітектури. Після цього питання має розглянути Міська топонімічна комісія.

Перший віце-мер повідомив, що громадяни, які сьогодні встановили нібито меморіальну дошку Геннадію Кернесу, не подавали ніяких документів, тому вчинили правопорушення, яке може містити ознаки як адміністративного, так і кримінального характеру. Тому Харківська міська рада звернулася до правоохоронних органів, щоб провести розслідування та притягнути винних до відповідальності.

Перший віце-мер нагадав, що рішення про встановлення меморіальної дошки Геннадію Кернесу було прийнято в лютому цього року, і ця дошка буде встановлена ​​за всіма правилами.

Як повідомляв Харків Times, харківський міський голова Геннадій Кернес помер у ніч з 16 на 17 грудня в німецькій клініці «Шаріте».

Геннадія Кернеса поховали на 2-му кладовищі.

23 лютого в Харківській міській раді на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища було прийнято рішення встановити меморіальну дошку екс-меру Геннадію Кернесу.

14 липня, на VI сесії 8 скликання Харківської міської ради було прийнято рішення присвоїти Геннадію Кернесу звання «Почесний громадянин міста Харкова».