Отруєння в харківській «Якіторії»: медики назвали остаточні діагнози та кількість постраждалих

Фото: Харків Times

Станом на 21 липня нових випадків захворювання не зареєстровано. Загальна кількість хворих становить 90 осіб, з них 19 дітей. А у 12 осіб виявили й інші кишкові інфекції.

Про це Харків Times розповіли в Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За даними медиків, всі хворі закінчили лікування та виписані у задовільному стані.

У 45 хворих діагноз сальмонельозу підтверджений лабораторно (виділена S.enteritidis), іншим 45 хворим діагноз поставили на підставі клінічної картини та епідеміологічної ситуації. У 12 хворих при цьому виявлені інші збудники групи кишкових інфекцій.

Дослідження з підтвердження та ідентифікації виділених культур сальмонел завершені. Культури сальмонел, виявлені в організмі хворих, на об’єктах зовнішнього середовища (змив «дошка розділова»), в готових стравах, ідентифіковані та підтверджені як Salmonella. гр.D1 Enteritidis var.jena. Вони ідентичні за культуральними, біохімічними, серологічними властивостями та чутливістю до антибактеріальних препаратів.

Виявлені в ході епідеміологічного розслідування порушення призвели до масивної бактеріальної контамінації об’єктів зовнішнього середовища, харчових продуктів та готових страв сальмонелою та іншими збудниками кишкових інфекцій, що стало причиною інфікування як відвідувачів, так і співробітників, скуштували готові страви в закладі. Підтвердження ідентичності виділених культур сальмонел свідчить про єдине джерело інфекції та етіологічний фактор виникнення спалаху.

Достовірно встановити загальну кількість співробітників ресторану і провести обстеження їх усіх в ході розслідування не вдалося. А тому медики не беруться стверджувати, що в закладі більше немає хворих або носіїв інфекції. Проте за допомогою більше ніхто не звертається.

З огляду на всі ці фактори, основною причиною спалаху в Центрі контролю хвороб називають вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Виникненню спалаху сприяло також недотримання вимог санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні та реалізації готових страв (суші).

Конкретне джерело інфекції не встановлено.

Протиепідемічні заходи завершено.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

В аналізах 42 отруєних в ресторані «Якіторія» в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Станом на 22 червня за медичною допомогою звернулися 87 осіб.

Число постраждалих в ресторані “Якіторія” продовжувала зростати через тиждень після НП.

У більшості отруєних в харківській «Якіторії» підтверджено сальмонельозний ентерит.

Причиною отруєння 90 осіб, серед яких 19 дітей, в харківських ресторанах “Якіторія” і “Мафія міг стати хворий співробітник, що заніс інфекцію на кухню.