У Харкові за порушення правил паркування сплатили 5,4 млн грн штрафів

Фото: city.kharkov.ua

Протягом січня-червня в Харкові за порушення правил паркування було сплачено штрафів на суму 5,4 млн. Це в три з половиною рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (1,6 млн грн).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

Як розповів начальник відділу правового забезпечення Департаменту територіального контролю і земельних відносин Олексій Бруслик, більшість порушників сплачує штрафи самостійно.

“Більшість користується правом на 50% -ю сплату штрафу, адже постанова вважається виконаною, якщо людина сплатила половину від суми штрафу протягом 10 днів», – повідомив начальник відділу.

Він нагадав, що сума штрафу за несплату послуг з паркування становить 100 грн, а за порушення правил зупинки і стоянки транспорту – 340 грн. Детальна інформація про способи оплати штрафу вказана в постанові про правопорушення. Людина може перевести кошти на рахунок будь-яким зручним способом.

Олексій Бруслик також зазначив, що якщо водій не платить штраф самостійно – інспекція з паркування направляє постанову про притягнення до адміністративної відповідальності в виконавчу службу, яка здійснює примусове стягнення коштів до бюджету територіальної громади. Зокрема, в цьому році було спрямовано майже 3,7 тис. таких постанов.

Всього за перше півріччя 2021 року інспектори з паркування задокументували 40,9 тис. порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспорту. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року кількість порушень збільшилася в чотири рази – з січня по червень 2020 року було зафіксовано близько 9,9 тис. правопорушень.

«У минулому році через COVID-19 активність городян була значно менше. Крім того, збільшився особовий склад інспекторів – якщо раніше працювало 20 осіб, то зараз – 44, і можна охопити більше територій», – зазначив Олексій Бруслик.

За його словами, громадяни, які порушують правила, не оплачують послугу парковки, хоча це можна зробити декількома способами, зупиняють і залишають транспорт під заборонними знаками, в місцях зупинки громадського транспорту, на пішохідних переходах. За його словами, в центрі міста культура зупинки та паркування транспорту поступово поліпшується, на відміну від інших районів Харкова. При цьому він зазначив, що збільшилася кількість правопорушень з боку гостей з інших міст, які стикаються з контролем, не маючи подібного в своїх населених пунктах.

Також за перше півріччя інспекція з паркування виявила 386 випадків самовільного встановлення засобів регулювання дорожнього руху та 44 кинутих транспортних засоби.

Як повідомляв Харків Times, з 12 лютого 2019 року в Харкові розпочала роботу Інспекція з паркування.

З 2 квітня в Харкові введена безготівкова оплата паркування.