Харківський шахіст виграв турнір в Німеччині

Фото: ukrinform.ru

Дворазовий чемпіон шахової Олімпіади, гросмейстер з Харкова Павло Ельянов після деякої перерви переміг на міжнародному турнірі в Дортмунді (Німеччина).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу.

Харків’янин захопив лідерство з самого старту. У перших чотирьох турах він набрав 3,5 очка. У другому раунді Павло переграв білими дуже небезпечного партнера – талановитого Вінсента Кеймера з Німеччини.

Під час поєдинку з Кеймером харківський гросмейстер захопив ініціативу, а потім продовжував нарощувати її. Фігури білих діяли дуже гармонійно. А чорний король як бездомний метався по центру дошки. Коли відбулися численні обміни, він виявився абсолютно голим. Під загрозою втрати ферзя чорні змушені були зупинити годинник.

Потім гра у Павла трохи розладналася. Він став робити нічиї. А одну партію – Дмитру Колларсу з Німеччини – навіть програв. Його наздогнали двоє учасників.

Але в останньому турі найкраща гра повернулася до Павла. Він взяв верх над Рустамом Кайсимжановим з Узбекистану. Причому кілька разів досягав виграшної позиції, а потім «бив повз». Однак, продемонструвавши філігранну техніку ендшпіля, на 64-му ході українець здобув перемогу. Це принесло йому чисте перше місце, а також надбавку в рейтингу на 9 пунктів.

Другий українець – Руслан Пономарьов – грав за рахунок високого класу. А ось енергії йому явно не вистачало. Тому всі дев’ять партій Руслан закінчив внічию.

Остаточні підсумки: 1. Ельянов – 6 очок з 9-ти, Колларс і Даніель Фрідман (Німеччина) – по 5,5, Кеймер – 5, Пономарьов і Георг Майєр (Німеччина) – по 4,5, Гата Камський (США) і Касимжанов – по 4, Матеуш Бартель (Польща) та Андреас Хейманн (Німеччина) – по 3.

Як повідомляв Харків Times, через розбіжності з головним тренером збірної з шахів Олександром Сулипой Павло Ельянов відмовився виступати за Україну.

Дворазовий Олімпійський чемпіон Павло Ельянов взяв участь у масштабному шаховому заході “Матчі столиць”. За дошками зустрілися команди кращих шахістів Харкова і Києва, по 20 чоловік з кожного боку.