На «Харьківвводоканалі» створено комплекс з перекачки та очищення стічних вод

На комунальному підприємстві «Харківводоканал» змінюють підхід до проблеми водовідведення міста. Для вирішення нових завдань був створений Комплекс з перекачування і очищення стічних вод.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі підприємства.

Як повідомив перший заступник генерального директора КП «Харківводоканал» Олександр Коваленко, мета створення Комплексу – експлуатація каналізаційних насосних станцій Харкова, а також Диканевських і Безлюдівських очисних споруд.

«Сьогодні якісна очистка і перекачування стічних вод – глобальне завдання в системі водовідведення нашого міста. Раніше, Комплекс «Водовідведення» обслуговував міські системи водовідведення та одночасно займався експлуатацією каналізаційних насосних станцій та очисних споруд. Обслуговування міських мереж і каналізаційних колекторів, в силу їх зношеності, стає все проблематичнішим, щоб приділяти якомога більше уваги кожному з зазначених питань і було прийнято рішення розділити структуру Комплексу «Водовідведення» на два окремі підрозділи за напрямками діяльності», – поінформував Олександр Коваленко.

За його словами, завдання якісної очистки стічних вод з дотриманням необхідних параметрів на виході з очисних споруд надзвичайно важливе не тільки для нашого підприємства та міста, але і для всього регіону.

«Харків розташований у верхів’ях Сіверського Дінця, і річка є єдиним джерелом водопостачання не тільки нашої області, а й Донецької та Луганської. Без перебільшення, річка постачає питною водою близько 15 млн. людей. А враховуючи, що наш регіон вкрай маловодний, виходить, що обсяги наших стічних вод в десять разів перевищують обсяги води в самій річці. І якість очищення води з міських стоків безпосередньо впливає на якість води у всьому Сіверському Донці. Ось ці важливі чинники і вплинули на рішення реорганізувати Комплекс, діяльність якого буде спрямована на вирішення важливого екологічного питання – очищення стоків», – підкреслив перший заступник генерального директора КП «Харківводоканал».

Олександр Коваленко нагадав, що на КП «Харківводоканал» розпочато роботи з реалізації інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова». Це спільна програма КП «Харківводоканал» і Міжнародного банку реконструкції і розвитку, яка передбачає реконструкцію міських очисних споруд та утилізацію мулового осаду. Зокрема, будуть реконструйовані самі очисні споруди, прокладено нові трубопроводи, а також на підприємстві буде впроваджено нову технологію нитри-денітрифікації. А також виробництво електроенергії з біогазу, отриманого шляхом зброджування осаду стічних вод.

Реконструкція каналізаційного господарства дозволить не тільки підвищити ефективність роботи очисних споруд, а й вирішити екологічну проблему і заощадити ресурси енергоспоживання. КП «Харківводоканал» – одне з перших підприємств в Україні, яке за допомогою залучення інвестиційних коштів працює над вирішенням питання утилізації мулового осаду.

Як повідомляв Харків Times, «Харківводоканал» розпочав проект з реконструкції очисних споруд.