Харківська прокуратура перейнялася долею двох ділянок біля Саржиного Яру

Фото: Харків Times

Прокуратура намагається попередити незаконне вибуття з власності територіальної громади земельних ділянок вартістю 3,5 млн грн. Рік тому міська рада дозволила розробити на них проекти землевідведень під забудову. У генплан при цьому, мабуть, не заглянули.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Шевченківська окружна прокуратура Харкова направила до Харківського окружного адміністративного суду дві позовні заяви в інтересах держави про визнання протиправними та скасування рішень Харківської міської ради.

За даними прокуратури, рішенням Харківської міської ради від 24 червня 2020 року двом фізичним особам надано дозвіл на розробку проектів щодо відведення земельних ділянок під будівництво житлових будинків з господарськими спорудами. Ці ділянки розташовані поблизу Саржиного Яру по вул. Ковригінській (нова вуличка поруч із Диспансером радіаційного захисту) в Харкові, а їх вартість становить 3,5 млн грн.

Вивчивши генеральний план і план зонування території міста, прокуратура встановила, що дані рішення міська рада прийняла необачно — з порушенням вимог ст. 123 Земельного кодексу України (місце розташування ділянок не відповідає основній містобудівній документації, а саме генеральному плану Харкова).

Порушення вимог чинного законодавства і стало підставою для направлення прокуратурою відповідних позовів до суду.

Як повідомляв Харків Times, три гектари землі в Журавлівського гідропарку повернуть Харкову. В цілому мова йшла про 4,5 га вартістю понад 180 млн грн.

Прокуратура вимагає повернути Харкову 9 га землі в Немишлянському районі.

Суд скасував виділення 11 га землі в районі ТЦ «Барабашово» компанії депутата Харківської міськради від ОТЗЖ.