Дворічанському ліцею повернули 33 гектара

Ілюстративне фото: pikabu.ru

Директор ліцеютаі фермери намагалися приховати комерційні взаємини. Харківський суд задовольнив позов прокуратури про повернення у відання навчального закладу земельної ділянки площею 33 га.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області задовольнив позовну заяву Куп’янської окружної прокуратури в інтересах держави про скасування уявного договору про співпрацю та зобов’язав фермерів звільнити земельну ділянку площею 33 га.

Встановлено, що в березні 2018 року між директором одного з ліцеїв Дворічанського району Харківської області та приватним сільгосппідприємством укладено договір про співпрацю в сфері сільгоспвиробництва на земельній ділянці, що належить навчальному закладу.

Аналіз умов договору показав, що справжня його мета — приховування сторонами фактичних відносин оренди, оскільки законних підстав для укладення договорів про співпрацю між навчальним закладом та приватним підприємством немає.

З одного боку, навчальні заклади, визнав суд, повинні забезпечувати реалізацію права громадян на безкоштовну базову середню освіту, а не відволікати їх на польові роботи. З іншого боку, в статуті згаданого сільгосппідприємства нічого не сказано про навчальну або наукову діяльність.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 5 липня 2021 року позовні вимоги прокуратури задоволені в повному обсязі, договір про співпрацю визнаний уявним, сільгосппідприємство зобов’язали звільнити вказану земельну ділянку.

Рішення суду не набрало законної сили, оскільки триває термін його апеляційного оскарження.

Як повідомляв Харків Times, куп’янська прокуратура виявила дивні договори співпраці між двома навчальними закладами та приватним сільгосппідприємством. У них сказано, що ділянки площею 135 га і вартістю 4,5 млн грн діти та аграрії обробляють спільно в ім’я науки.