Борг держкомпанії перед “Турбоатомом” виріс до 935 млн грн – харків’яни просять допомоги у Шмигаля

Фото: www.turboatom.com.ua

Станом на 8 липня 2021 року державна компанія “НАЕК “Енергоатом” має заборгованість перед АТ “Турбоатом” у розмірі 937 млн ​​грн. Колектив харківського підприємства звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням сприяти вирішенню складних фінансових відносин між двома українськими компаніями, які забезпечують безпеку і незалежність енергетичної системи України.

Про це Харків Times дізнався із заяви «Турбоатома».

“Станом на 8 липня 2021 року, між АТ “Турбоатом” і ДП” НАЕК “Енергоатом” підписано контрактів майже на 3 млрд грн, відвантажено продукції на більш ніж 2,2 млрд грн, заборгованість перед АТ “Турбоатом” за умовами діючих договорів становить 937 млн ​​грн, з яких 685 млн грн – борг, який тягнеться другий рік. “, – говориться в листі.

Також наголошується, що у зв’язку з критичним рівнем дебіторської заборгованості, підприємство не має можливості виплачувати заробітну плату і платити податки на користь держави і міста, придбати для своєчасного виготовлення продукції заготовки і матеріали, а також терміново відвантажити виготовлені модулі конденсатора для блоку № 5 Запорізької АЕС на суму 66 млн грн.

Звернення до керівництва ДП “НАЕК” Енергоатом “з проханням поступового погашення наявного боргу не дали суттєвого результату. Так, протягом 2021 року було здійснено оплату в розмірі 95 млн грн. “Турбоатом” при цьому відвантажив обладнання для АЕС на суму понад 368 млн грн .

Пропозиція підприємства підписати реальний графік погашення боргу в період до I кв. 2023 року теж не підтримано НАЕК “Енергоатом”.

У листі попереджають, що харківське підприємство змушене почати претензійно-позовну роботу щодо боргів за договорами з ДП “НАЕК “Енергоатом”.

Як повідомляв Харків Times, раніше на “Турбоатомі” заявляли, що росіянин, який знаходиться під санкціями, заблокував виплату дивідендів підприємством.