У Харкові «співробітники безпеки банку» обдурили городян на мільйон (відео)

У Харкові кіберполіція викрила черговий шахрайський call-центр. Зловмисники, які видавали себе то за банківських працівників, то за поліцейських, виманили у довірливих співгромадян мільйон гривень. Сьогодні офіс цієї контори закрили, техніку вилучили, двом організаторам повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 КК. Їм загрожує до 8 років ув’язнення.

Про це Харків Times повідомили в прес-службах Нацполіції області.

За даними слідства, троє харків’ян залучили до роботи близько 40 операторів, для яких розробили детальні інструкції шахрайських дій.

На хакерських форумах вони купували бази даних клієнтів банків, а потім їм дзвонили працівники call-центру, представляючись працівниками цих самих банків. Громадянам повідомляли, що з їх банківської карти нібито здійснюються підозрілі транзакції або про те, що надійшла заявка на зміну фінансового номера. Оператори також запевняли потерпілих, що інформацію про нібито шахрайські дії передадуть до поліції.

Після цього жертві дзвонив вже інший працівник call-центру, який представлявся поліцейським. Для більшої переконливості зловмисники використовували «sip-телефонію» та підміняли свої реальні номери на ті, що були вказані на офіційних сайтах поліції. Псевдополіціянт повідомляв, що для блокування шахрайських дій необхідно повідомити йому код з SMS. Як тільки громадяни називали код, зловмисники викрадали гроші з банківської картки.

За попередніми підрахунками, загальна сума збитків становить мільйон гривень.

В офісі, де розташовувався сall-центр, працівники поліції провели обшук. Вилучено понад 40 комп’ютерів і таку ж кількість телефонів. Обшуки проводилися із залученням співробітників полку поліції особливого призначення поліції Харківської області.

Двом фігурантам справи оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство). Їм загрожує до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Слідчі дії тривають.

Як повідомляв Харків Times, аналогічний сall-центр поліція прикрила в квітні цього року. Тоді жертвами шахраїв стали не тільки громадяни України, а й жителі країн СНД.