Прокуратура повідомила, за що затримали лідера “Патріоти – за життя” Ширяєва

Фото: NewsOne

Співробітники слідчого управління поліції затримали лідера громадського руху “Патріоти – за життя” Олега Ширяєва у справі про рейдерське захоплення елеватора в Занках Харківської області в 2018 році.

Про це повідомив Харків Times прес-секретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко.

За його словами, ще в 2018 році Ширяєву було оголошено підозру за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 3 ст. 206-2, (протиправного заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 347 (умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу. Підозрюваний не з’являвся на виклик слідчого для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, був оголошений в розшук і затриманий за клопотанням про примусове приведення для обрання запобіжного заходу.

“Він буде затриманий до розгляду запобіжного заходу. Прокуратура проситиме утримання під вартою”, – сказав Чубенко.

Обрання запобіжного заходу відбудеться завтра, 6 липня, у Київському районному суді Харкова.

Прес-служба Нацполіціі області повідомила, що 34-річний чоловік обґрунтовано підозрюється в скоєнні масових заворушень та знищенні чи пошкодженні майна працівника правоохоронного органу у 2015 році, і протиправному заволодінні майном підприємства – в 2018 році. Він доставлений в ізолятор тимчасового утримання.

Як повідомляв Харків Times, співробітники карного розшуку затримали ввечері 5 липня на вулиці Сумській в центрі Харкова лідера громадського руху “Патріоти – за життя” Олега Ширяєва.

11 вересня 2018 року в Занках Зміївського району при спробі рейдерського захоплення приватного елеватора сталася масова бійка зі стріляниною. Поранені семеро осіб, включаючи заступника начальника Зміївського райвідділу поліції. На місці затримано близько 50 осіб, 22-м з них оголошено підозру в скоєнні групового хуліганства із застосуванням зброї.

12 вересня у Харкові був затриманий екс-командир роти “Східний корпус” Олег Ширяєв, якого підозрюють в причетності до конфлікту. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів без права внесення застави.

9 листопада Київський райсуд Харкова продовжив на два місяці – до 12 грудня – арешт для екс-командира роти поліції «Східний корпус» Олега Ширяєва, підозрюваного у справі про хуліганство із застосуванням зброї на елеваторі в Занках і встановив для нього заставу в сумі 1 млн 4340 грн. 13 листопада вийшов із СІЗО під заставу.

Згодом під заставу – суми різні – відпущені і інші учасники конфлікту.

3 квітня 2019 року заступник начальника ГУ Нацполіціі в Харківській області Сергій Чиж заявив, що справа про рейдерське захоплення елеватора готують до передачі в суд.

Прокуратура також інкримінує Ширяєву організацію масових заворушень в Краснокутську Харківської області в грудні 2015 року зі спробою захоплення будівлі райвідділу поліції та організацію 8 вересня 2018 року незаконного збору врожаю фермерського господарства «Благодатне» в Зміївському районі Харківської області. Ширяєв відкидає звинувачення в організації масових заворушень в Краснокутську та незаконному збиранні врожаю господарства «Благодатне». Він також відмовився давати свідчення проти себе, керуючись ст. 63 Конституції України.