На висоті маршала Конєва зберуть декомунізовані пам’ятники

Фото: vodolaga-gromada.gov.ua

На території Національного меморіального комплексу «Висота маршала Конєва» в смт Солоницівка під Харковом створять експозицію під відкритим небом демонтованих комуністичних пам’ятників.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу.

Музей оpen air створять за європейським зразком, розповів заступник генерального директора комплексу з наукової роботи Віталій Яковлєв.

«Ми хочемо створити музей монументального мистецтва під відкритим небом за зразком західноєвропейських країн, Прибалтики. Ми не даємо ідеологічного забарвлення цій експозиції. Йдеться про пам’ятки минулого, це історія, яку не варто забувати, це для наших дітей, щоб попередити їх, застерегти. Зараз – це музейні експонати. А колись їх створювали на народні кошти, які давали робочі, селяни, і ці гроші вони заробляли важкою працею. Вважаємо, що зразки цього монументального мистецтва ми повинні зберегти», – сказав Яковлєв.

Днями до комплексу потрапив один з перших експонатів – пам’ятник Леніну з селища Нова Водолага. Місцева рада прийняла відповідне рішення і передала демонтованого «вождя» на постійне зберігання.

«Це, можна сказати, перша ластівка, бо в дійсності процес збору цих пам’яток – важка справа. Громади повинні прийняти відповідні рішення. Крім того, це вимагає матеріальних ресурсів, а ми в них обмежені. Потрібні кошти на облаштування майданчика, вдале її планування на території комплексу. Тому термінів реалізації проекту не маємо, тому що це наша власна ініціатива. Будемо шукати якихось благодійників, вважаємо, що така експозиція буде цікава для іноземних туристів», – пояснив заступник директора.

За даними руху «Декомунізація. Україна», за станом на кінець 2020 року в країні залишалися 18 пам’ятників і бюстів Леніну, з них 4 – у Харківській області. Активісти заявляли, що планують до весни 2021 року завершити процес очищення країни від пам’ятників Леніну повністю. Однак наразі вони вже мають інформацію про інші вцілілі пам’ятники.

Деякі демонтовані в Харківській області пам’ятники зберігаються. Так, Ізюмська міськрада вже кілька разів виставляв на майданчик Prozorro бронзового «вождя», що важить 1490 кг. За нього просили близько 460 тис. грн, однак покупці не знайшлися.

Пам’ятник Леніну в Харкові, який був другим по висоті в країні після монумента в Севастополі, скинули 28 вересня 2014 року. Монумент істотно пошкодили, деякі частини учасники подій забрали на сувеніри, а залишки вивезли в невідомому напрямку. Згодом, в березні 2016 року, уламок пам’ятника, а саме ніс з верхньою губою, став одним з арт-об’єктів на виставці в PinchukArtCentre.

Як повідомляв Харків Times, 24 лютого проукраїнські активісти збили зі стіни вестибюля Харківської міської ради орден Леніна, що висів там з радянських часів. Через деякий час працівники міськради повісили орден на колишнє місце.