У Валках приватна фірма добувала глину на сільгоспугіддях

У Валках Харківської області товариство з обмеженою відповідальністю, безвідповідально знявши верхній родючий шар, займалося видобутком глини та суглинків. Не маючи відповідної ліцензії, фірма викопала 15 тисяч тонн корисних копалин на загальну суму 102 млн. грн. Директора фірми підозрюють за двома статтями КК.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, минулого року 39-річний директор товариства з обмеженою відповідальністю, у віданні якого перебували чотири земельні ділянки сільгосппризначення на території Валківської територіальної громади Богодухівського району, вирішив самовільно змінити призначення цієї землі. Він розпорядився зняти родючий шар на площі майже в 3 га та зайнятися видобутком корисних копалин, хоча ліцензії на цей вид діяльності фірма не мала.

Всього з вересня по жовтень 2020 року згадана фірма видобула понад 15 тис. тонн глини та суглинків, чим завдала збитків державі на 102 з гаком мільйона гривень.

Таким чином, маємо варварське ставлення до природи та пряму крадіжку.

30 червня 2021 року директору фірми повідомили про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 239-1 (створення небезпеки для навколишнього середовища), ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) КК.

Максимальна санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші можливі особи, причетні до скоєння кримінального злочину.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці Харківської області прикрили діяльність ще одного кар’єру, де незаконно добували пісок. Примітне, що про цей кар’єр стало відомо в ході розслідування діяльності тих самих фігурантів на території, що належить Харківському аграрному університету ім. В. В. Докучаєва.

У Дергачах робили цеглу з незаконно видобутої глини.