Детективи вирахували карткових шахраїв, які виманили у постраждалих понад 1 млн грн (відео)

Фото: mvs.gov.ua

Співробітники управління протидії кіберзлочинності в Харківській області спільно з слідчим управлінням Харківської поліції викрили групу шахраїв, які знімали гроші з чужих банківських карт. В результаті шахрайських дій потерпілим завдано збитків на суму понад 1 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі України.

За даними слідства, злочинну групу організували 23-річні співмешканці. Вони розробили схему, до якої залучили ще кількох своїх однолітків. Кожен учасник угруповання діяв відповідно до інструкції, розробленої організаторами.

“Наприклад, один із співучасників дзвонив користувачам торгового Інтернет-майданчика, які розміщували оголошення про продаж товарів. Під час розмови фігурант імітував бажання зробити покупку і питав у продавця реквізити для оплати. Також зловмисник відзначав, що гроші за товар надійдуть продавцеві в певний час.”, – розповіли в поліції.

Після чого в обумовлений час під виглядом співробітника служби безпеки банку продавцеві дзвонив ще один шахрай. Він повідомляв, що для зарахування грошей необхідно активувати кредитну картку. Зловмисники диктували постраждалим реквізити підконтрольних рахунків, видаючи їх за коди активації кредитки. Таким чином вони переводили гроші постраждалих на власні рахунки.

За інформацією прокуратури області, до складу групи входили двоє чоловіків і три жінки. 30 червня слідчі повідомили фігурантам про підозру по ст. 255 КК (створення, керівництво злочинною організацією, а також участь в ній), ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство). Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу підозрюваним.

Четверо підозрюваних затримані в порядку ст. 208 КПК. За місцем проживання та в автомобілях фігурантів поліцейські провели обшуки, під час яких вилучили гроші, ноутбуки, блокноти, мобільні телефони, банківські картки, чернетки з особистими записами, сім-карти. Крім цього було виявлено та вилучено, пристрій для куріння наркотичних засобів із залишками речовини рослинного походження.

Як повідомляв Харків Times, кіберспеціалісти Управління СБУ в Харківській області встановили місцезнаходження і затримали громадянина Республіки Молдова, якого за шахрайство на кілька мільйонів доларів п’ять років шукав Інтерпол.