Отруєння в харківській “Якіторії” – спалах міг спровокувати хворий співробітник

Фото: Харків Times

Причиною отруєння 90 осіб, серед яких 19 дітей, в харківських ресторанах “Якіторія” і “Мафія міг стати хворий співробітник, що заніс інфекцію на кухню. До такого висновку прийшли співробітники Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, які провели позапланову перевірку закладів.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі відомства.

У ресторанів “Мафія” і “Якіторія” – загальна кухня, на якій перевіряючі виявили ряд порушень щодо зберігання і умов обробки сировини і продуктів.

Порушення санітарного-гігієнічного режиму, виявлені на кухні ресторанів “Якіторія” і “Мафія”:

  • Спільне зберігання сировини і готових харчових продуктів;
  • Порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри (прилади які одночасно показують температуру і рівень вологості);
  • Відсутнє маркування на мішках із сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
  • Столи та інше технологічне обладнання потребує миття та дезінфекції (одна кухня і холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).

“Рішенням головного державного інспектора, головного державного ветеринарного інспектора Харківської області два ресторани тимчасово закриті. Одному з них надіслана вимога про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів що несуть загрозу здоров’ю та життю людини”, – повідомили в Держпродспоживслужбі.

У відомстві нагадали, що після відвідування ресторанів були госпіталізовані 86 з 90 постраждалих, в тому числі, 18 дітей. За результатами проведених бактеріологічних досліджень станом на 22 червня у 42-х хворих виділена культура роду Salmonella. Заключні діагнози уточнюються.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

В аналізах 42 отруєних в ресторані «Якіторія» в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Станом на 22 червня за медичною допомогою звернулися 87 осіб.

Число постраждалих в ресторані “Якіторія” продовжувала зростати через тиждень після НП.

У більшості отруєних в харківській «Якіторії» підтверджено сальмонельозний ентерит.