У більшості постраждалих від отруєння в харківській “Якіторії” підтверджено сальмонельозний ентерит

Фото: Харків Times

Постраждалі від отруєння в ресторані “Якіторія”, розташованому в центрі Харкова, продовжують лікування амбулаторно і в лікарнях двох областей України. Станом на 25 червня число захворілих вже не росте, як і напередодні, зареєстровано 90 хворих, з них 19 дітей.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

24 хворих, в тому числі двоє дітей проходять лікування в шести лікарнях. Пацієнтів з отруєнням госпіталізували до Харківської міської клінічної лікарні №31, Харківської міської дитячої клінічної лікарні №19, та Харківської міської лікарні №3.

Також постраждалі знаходяться в Краснокутській центральній районній лікарні та в Валківській ЦРЛ. Ще два пацієнта госпіталізовано до Біловодської багатопрофільної лікарні, що в Луганській області.

Ще чотири хворих лікуються амбулаторно.

Триває виписка хворих, переважно з діагнозом сальмонельозний ентерит середнього ступеня тяжкості лабораторно підтверджений чи клінічно, епідеміологічно. Стан їх, за даними закладів охорони здоров’я, задовільний.

Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження по ідентифікації виділених культур сальмонел тривають.

Довідка: сальмонельозне ентерит – запалення слизової тонкого кишечника, викликане бактерією сальмонелою, яка може «жити» в курячих яйцях і м’ясі худоби.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

Станом на 11:00 18 червня зареєстровані 57 випадків кишкового захворювання після відвідування ресторанів «Якіторія» і «Мафія» в центрі Харкова. Потерпілі госпітлізіровани в дві харківські лікарні і до Краснокутської ЦРЛ.

18 червня слідча група перевірила кухню ресторану і взяла проби продуктів.

Станом на ранок 19 червня до медичних закладів потрапили вже 78 осіб.

Ресторан «Якіторія» перерахував лікарням, в яких лікуються його клієнти, 150 тис. грн.

В аналізах 42 отруєних в ресторані «Якіторія» в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Станом на 22 червня за медичною допомогою звернулися 87 осіб.

Число постраждалих в ресторані “Якіторія” продовжувала зростати через тиждень після НП.