У Дергачах прокуратура вимагає повернути землю народу

Прокуратура вимагає повернути у відання територіальної громади земельну ділянку вартістю 17 млн ​​грн. Спочатку її дали в оренду фермеру, потім оренду законно подовжили, а потім діяти за законом набридло.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що у 2006 році на підставі розпорядження Дергачівської райдержадміністрації затверджено проект землеустрою та на п’ять років надано в оренду сільськогосподарському кооперативу земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Загальна площа ділянки становить понад 17 га, а її вартість — 17 млн ​​грн.

У 2011 році розпорядженням Дергачівської райдержадміністрації термін дії договору оренди продовжено до 17 березня 2016 року.

Тим часом у 2015 році державний реєстратор Дергачівської райдержадміністрації на підставі додаткової угоди до договору оренди вносить до державного реєстру прав на нерухоме майно інформацію про продовження терміну дії договору оренди земельної ділянки до 9 лютого 2022 року. Однак ніяких рішень з цього приводу уповноважений орган виконавчої влади не приймав.

Порушення норм чинного законодавства, а саме ч. 1 ст. 116, ст. 124 Земельного Кодексу України, стали підставою для направлення прокуратурою до суду позову про скасування права оренди і повернення у комунальну власність зазначеної земельної ділянки.

Господарський суд Харківської області порушив провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, за рішенням Богодухівського районного суду у власність територіальної громади повернуто ділянку вартістю близько 650 тисяч гривень.

Суд повернув у користування громади Харкова земельну ділянку вартістю понад 10 млн грн. На ній обіцяли побудувати центр дитячого дозвілля та стоянку.

Поліція розслідує захоплення земель давнього поселення в Куп’янському районі.