На Великобурлуцьку селищну раду подали до суду – вимагають прийняти на баланс будинок, де жив Сковорода

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харківській області залишається без господаря пам’ятник культурної спадщини – садиба, де у 80-х роках XVIII століття жив український поет і мислитель Григорій Сковорода.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Старовинну будівлю площею понад 1500 кв. м. взято під охорону в 1972 році, а в 2008 році – віднесено до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. При цьому власника у даного об’єкта немає, що робить неможливим проведення будь-яких ремонтних або реставраційних робіт. В результаті, пам’ятка культурної спадщини руйнується.

Шанс зберегти історичний об’єкт з’явиться, якщо у будівлі буде власник. На думку прокуратури, прийняти на баланс будівлю повинна місцева влада. Але в Великобурлуцькій селищній раді довгий час ухилялися від цього обов’язку. Тому Куп’янська окружна прокуратура Харківської області звернулася до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати незаконною бездіяльність Великобурлуцького селищної ради і зобов’язати місцеву владу стати власником пам’ятки історії місцевого значення – будинку, де жив Григорій Сковорода.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці травня поліція почала розслідування обставин незаконного захоплення земельної ділянки, де розташоване поселення Сподобівська Дуванка епохи бронзи та раннього середньовіччя. З 2020 року по травень 2021 на ділянці, що належить до земель історико-культурної спадщини, вирощували озиму пшеницю.

Прокуратура вимагає повернути державі те, що залишилося від археологічної пам’ятки Сподобівська Дуванка-2 епохи бронзи і раннього середньовіччя.